Constructia casei

#constructie casa #casa mica #construire casa

Avantajele construirii unei case mici

O tendinta din ce in ce mai pronuntata in ultimii ani, alegerea caselor in detrimentul apartamentelor implica o multime de beneficii. Te gandesti sa iti ridici propria casa de la zero? Afla de ce ar fi mai avantajos sa te orientezi catre o locuinta mica si nu catre o casa de mari dimensiuni!

1 Costuri mai mici

Construirea unei case implica o serie de costuri deloc neglijabile. In consecinta, inainte de te opri asupra unei case de dimensiuni generoase, ar trebui ai in vedere sumele de bani pe care ridicarea acesteia le-ar putea implica.

Tine cont de faptul ca ridicarea unei case mai mici se poate traduce prin economii serioase la proiectare, materiale de constructie, plata muncitorilor (care vor termina mai repede) si, ulterior, la intretinerea casei.

Gandeste-te la costurile pe care le implica incalzirea unei locuinte, dar si la consumul de energie electrica, mult mai scazut in cazul unei case de mici dimensiuni. Per total, o locuinta mai mica are un impact mai putin nociv asupra mediului inconjurator.

De luat in considerare este si eventualul credit bancar pe care il presupune construirea unei locuinte: o casa mai mica va implica un credit mai mic si, prin urmare, impactul financiar asupra familiei va fi mai redus. Nu uita faptul ca un credit pentru o casa mai mica poate fi acordat pe o perioada mai scurta de timp (15 ani versus 30 ani).

2 Mai putina munca de curatenie

O casa mai putin spatioasa, cu o suprafata mai mica si, implicit, mai putine camere, piese de mobilier si decoratiuni este mult mai usor de intretinut si curatat. Pe langa faptul ca igienizarea unei locuinte mici te ajuta sa economisesti timp pretios, aceasta activitate se traduce si prin cheltuieli mai mici (o investitie redusa in produse de curatat, spalatorie, curatatorie etc).

3 Mai multa organizare

Construirea unei case mici implica si necesitatea de a limita numarul pieselor de mobilier si al lucrurilor (de la haine la obiecte decorative) pe care le introduci in perimetrul acesteia. Odata cu economiile realizate - amenajarea unei case mici este mai putin costisitoare -, vei beneficia si de avantajul de a-ti putea organiza cu mai multa usurinta bunurile.

Daca faci trecerea de la o locuinta spatioasa la una mai mica, profita de ocazie pentru a-ti tria sever hainele si decoratiunile. Tine cont de faptul ca o casa aerisita, neimpovarata de lucruri inutile, este mult mai confortabila si mai relaxanta.

4 Mai multa intimitate

Intr-o casa cu multe camere, membrii familiei vor avea mai putine sanse de a petrece timp impreuna, intrucat o locuinta ca un muzeu predispune la izolare. In schimb, o locuinta cocheta, de mici dimensiuni, are un efect contrar: sporeste gradul de intimitate si apropie familia, nevoita sa isi petreaca timpul laolalta in cele cateva incaperi ale casei.

5 Un stil de viata mai putin somptuos

O casa mare invita la un stil de viata mai pretentios si implica, de cele mai multe ori, achizitia si atasamentul de o multime de obiecte nefolositoare. O locuinta mica, insa, te determina sa limitezi numarul de obiecte pe care le introduci in casa si contribuie la adoptarea unui stil de viata mai simplu, cu o apropiere mai mare de oameni, in detrimentul lucrurilor.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea