Constructia casei

#casa la rosu #firme de constructie #dezavantaje #constructie casa #avantaje

Avantaje si dezavantaje atunci cand iti construiesti singur casa

Tot mai multe persoane prefera sa paraseasca locuintele de la bloc pentru o casa "pe pamant". Cand decizi sa te muti, te intrebi, cu siguranta, cum e mai bine: sa construiesti casa in regie proprie sau sa apelezi la o firma specializata. Iata avantajele si dezavantajele celor doua variante:

Statisticile arata ca 95% dintre locuintele din Romania sunt proprietate personala. E adevarat, mai ales in orase, cele mai multe sunt apartamente inghesuite in blocuri vechi. Insa tendinta tot mai multor proprietari este sa iasa din aglomeratiile urbane si sa aleaga un petic de pamant pe care sa isi ridice o casa.

Diferente de pret

Sursa foto: brucesgeneralconstruction.com

Trebuie sa stii din capul locului ca orice varianta ai alege – evident, cel mai simplu este sa cumperi casa de-a gata – nu va fi usoara. Si nici ieftina. Jurnalistii Click! au consultat piata si au descoperit care sunt preturile pentru constructie. Potrivit publicatiei, o casa construita in regie proprie este mai ieftina.

Firma construieste casa pentru 300-400 de euro metrul patrat, in vreme ce un meserias iti lucreaza "la negru" pentru 150 de euro metrul patrat. Potrivit calculelor, la o casa de 80 de metri patrati economisesti aproape 2.000 de euro.

Lucrare serioasa vs lucrare de mantuiala

Sursa foto: noz.ch

Cel mai bine este sa mergi pe recomandari atunci cand iti alegi echipa de mesteri, pentru a nu te trezi cu surprize neplacute. In plus, in clipa in care nu iti place modul in care lucreaza, nu te impiedica nimic sa schimbi echipa. Pe de alta parte, atunci cand nu ai incheiat cu muncitorii un contract, nici ei nu se simt stimulati sa lucreze constiincios si te poti trezi fie cu o lucrare de mantuiala, fie cu una care se intinde pe o perioada mult mai lunga decat te-ai fi asteptat. De unde si pretul final poate deveni mai mare decat ati stabilit initial.

In schimb, daca in cazul meseriasilor poti sa te tocmesti la pretul manoperei, cu firma obtii reduceri de pret la materiale.

Un avantaj al casei construite in regie proprie e ca nu se platesc impozite si nici TVA, astfel ca pretul va fi mai mic decat in cazul in care incredintezi lucrarea unei firme de constructii. "Cine isi bugeteaza sa isi faca o locuinta in regie proprie probabil ca trebuie sa ia in calcul costuri de 500 de euro pe metrul patrat construit, la finalizarea casei, adica atunci cand se muta in ea, cu finisaje, cu tot cu instalatii, dar fara mobila si fara a include pretul terenului", a declarat, pentru Romania TV, Adrian Bezerghianu, directorul general al SC Elpreco SA.

Sursa foto principala: buildjobs.ru

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea