Boli si daunatori

#udare #plante #substrat #ghiveci

Tu stii sa uzi plantele corect?

Cel mai mare daunator al unei plante este lipsa de apa. In continuare, cel mai bun ingrasamant pentru plante este tot apa, dar cu conditia sa fie oferita conform cerintelor fiecarei plante. Chiar daca planta traieste, nu inseamna ca ea se dezvolta sau infloreste corespunzator. Iata in continuarea care sunt secretele unei udari corecte si care este punctul cel mai important din viata unei plante.



Cel mai important moment din viata unei plante este, bineinteles, plantarea. Desi atunci cand plantezi urmaresti cativa pasi standard, este bine sa stii ca, pentru planta, structura ghiveciului si modul de repartizare a substratului sunt elementele vitale.


1 Gaurile de drenaj


Fiecare flori ar trebui sa aiba cel putin 3-4 gauri prin care sa se poata scurge apa in exces din timpul udarilor. Verifica acest amanunt atunci cand cumperi ghivecele. Vasele de plastic pot fi gaurite cu ajutorul unui cui sau cu o bormasina. Din pacate, problema apare in cazul vaselor de ceramica. Desi acestea sunt preferate datorita calitatilor decorative si rezistentei, exista posibilitatea ca unele sa nu contina orificiile pentru drenare. Va trebui sa ai in vedere faptul ca este aproape imposibil sa realizezi tu aceste gauri fara a pune in pericol structura vasului.


2 Substratul de baza


Dupa realizarea orificiilor pentru scurgerea apei, urmeaza acoperirea acestora. Bineinteles, nu vorbim de o acoperire completa, ci doar partiala. Cea mai buna solutie o reprezinta pietrisul. Alege pietris de dimensiuni asemanatoare cu gaurile din ghiveci, astfel incat acesta sa nu poata curge. In cazul in care nu ai la indemana pietris, acopera fiecare gaura cu cate o piatra de dimensiune mica – medie. Dupa pozitionarea pietrelor, acopera baza ghiveciului cu un strat de nisip.

Scopul acestui prim strat este de a impiedica pamantul sa curga din ghiveci, dar si de a evita scurgerea completa a apei dupa udare .


3
Farfuria ghiveciului


In cazul plantelor de apartament care nu au nevoie de multa apa si nu suporta umiditatea ridicata, apa scursa in farfuria ghiveciului se va arunca dupa aproximativ 10 – 15 minute de la udare. Daca ai plante care au nevoie de umiditate si apa, atunci aseaza un strat de nisip amestecat cu pietris si in farfuria ghiveciului. Acest amestec va pastra apa in exces, insa va oferi plantei umezeala ambientala de care are nevoie.


Iata cateva informatii si filmulete despre cum este corect sa plantezi:

 

Atunci cand incepi sa iti intocmesti mica gradina botanica din locuinta, este foarte important sa alegi cu rabdare fiecare planta si sa realizezi un mic manual de instructiuni. Poti nota cateva date ce tin de udare, fertilizare si taiere fie pe o foaie (pozitionata in apropierea ghiveciului) fie pe un mic jurnal de gradinar. Consulta cu atentie tipul de udare si gradul de umiditate agreat de planta si respecta-l intocmai.

 

Udarea plantelor de exterior

Sursa foto: www.thetwiggery.com
Plantele si florile tinute in ghiveci in exteriorul casei pe perioada verii au nevoie de aproximativ doua udari pe zi, in functie de locul in care sunt pozitionate si cantitatea de lumina solara directa primita. In cazul in care plantele se afla in ghivece de mici dimensiuni, este foarte important sa fie udate cel putin de doua ori pe zi (dimineata si seara) deoarece cantitatea mica de pamant din ghiveci nu poate pastra apa pentru mult timp.

Avand in vedere temperaturile ridicate, udarea se poate face cu o cantitate mai mare de apa, astfel incat aceasta sa ajunga pana in farfuria ghiveciului. Semnul ca planta este bine hidratata ar trebui sa fie scurgerea apei din farfurie.

Daca observi ca planta incepe sa se usuce, ai doua variante de salvare:

  • daca ghiveciul este foarte mic, il poti scufunda pentru cateva secunde intr-un vas mare cu apa. Asteapta pana cand au fost eliberate toate bulele de aer, apoi scoate ghiveciul si pozitioneaza-l intr-un loc umbros;
     
  • daca ghiveciul este foarte mare, atunci este indicat ca inainte de udare sa incerci sa sapi pamantul si sa creezi mici canale care sa permita apei sa ajunga pana la radacini. Toarna apoi apa din belsug, pana cand observi ca aceasta este absorbita corespunzator.


Pentru a evita inecarea plantei cu apa, este vital ca ghivecele sa contina gauri pentru drenaj. Nu planta niciodata o floare sau un altoi intr-un vas fara orificii de scurgere.

Cel mai bun semnal pentru o udare este stratul de sol superficial de la baza tulpinii. Desi pare uscat, este bine sa te asiguri ca nu exista apa pe o portiune de 1-2 cm adancime. Daca observi ca pamantul este prea ud, muta ghiveciul intr-o zona calduroasa sau insorita pentru a scapa de excesul de apa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare