Caracteristici
Piersicul este un copac foios, care poate atinge inaltimi de 4-10 metri.
Frunzele sunt lanceloate de culoare verde deschis. Acestea ating o lungime de 7-16 cm si au o latime de aproximativ 2-3 cm.
Florile sunt produse primavara devreme, inainte ca pomului sa-i dea frunzele. Fructele cresc in perechi sau singure si au un diametru de 2-3 cm. Florile au 5 petale de culoare alba sau roz.
Fructul este suculent, dulce si racoritor. Miezul este de culoare galbena, iar in mijloc are un singur sambure de culoare rosu-maromiu. Samburele masoara aproximativ 1-2 cm in lungime.
Istoric
Desi denumirea latina de Prunus persica sugereaza ca piersicul ar fi nativ din Persia , acesta este de fapt originar din China, unde a fost cultivat de secole. Piersicul era mentionat in lectura chineza inca din secolul al X-lea, iar fructele sale erau descrise ca fiind favoritele regelui si ale imparatului.
Persanii au adus piersicile din China si le-au dat mai departe romanilor. Piersicile au fost apoi aduse in America de catre exploratorii spanioli in secolul al XVI-lea.
Horticultorul George Minifie a dus piersici din Anglia in America de Nord la inceputul secolului al XVII-lea si le-a plantat in statul Virginia.
Fermierii din SUA au inceput sa cultive piersici in scop comercial in secolul al XIX-lea, in Maryland, Delaware, Georgia si Virginia. California este in prezent lider pe piata din SUA cu 65% din productia totala de piersici.
Cultivare
Piersicile cresc foarte bine in zonele de campie unde clima este mai calda. In timpul iernii piersicii pot tolera temperaturi de -26 – - 30 grade. In sezonul cald au insa nevoie de 20-30 de grade pentru a rodi si pentru ca piersicile sa se poata coace corespunzator.
Pentru a creste corespunzator piersicii au nevoie de un surplus de apa regulat. Cele mai bune piersici sunt produse atunci cand pomii sunt udati corespunzator in sezonul de crestere al fructelor.
De asemenea, horticultorii recomanda ca piersicii sa beneficieze de fertilizari constante. In cazul in care frunzele pomului se ingalbenesc, acesta are nevoie de mai mult nitrogen.
Fructele se culeg cand coaja capata o culoare rosiatica si sunt suculente. Este de preferat sa fie consumate imediat.
Pastrare
Piersicile se pastreaza cel mai bine la temperatura camerei. Pastrarea acestora in frigider este bine sa fie evitata deoarece isi pot pierde din aroma.
Dupa ce au fost culese piersicile nu se mai coc. Asadar este bine sa eviti sa culegi piersici necoapte cu scopul de a le pastra pentru o perioada mai indelungata.
Sanatate si dieta
O piersica de dimensiuni medii (75 gr) contine aproximativ 30 calorii, 7 grame de carbohidrati ( din care 6 grame de zahar si un gram de fibre), un gram de proteine si 140 miligrame de potasiu.
Alergia sau intoleranta la piersici este relativ comuna din cauza hipersensibilitatii la proteinele continute de acestea.
Utilizare
Piersicile sunt adesea utilizate pentru prepararea diferitelor conserve precum: compot, gem sau dulceata.
Piersicile proaspete sau din compot sunt utilizate pentru prepararea prajiturilor.
In industria alimentara, piersicile sunt utilizate pentru a produce , inghetata cu aroma de piersici, sucuri sau bauturi alcoolice.
Cele mai multe piersici sunt insa consumate proaspete.
Sursa foto : www.postcardsfromla.com