Plante de gradina

#planta #gradina #floare

Hortensia, frumoasa planta otravitoare

Hortensia sau Hydrangea Hortensis este una dintre cele mai intalnite flori din parcuri si gradini. Originara din China si Japonia, aceasta planta perena decorativa este foarte apreciata datorita florilor sale mari si viu colorate si perioadei mari de inflorire - de la inceputul verii pana toamna tarziu. Hortensia prefera zonele usor umbrite si iubeste apa din abundenta. Chiar daca nu este o planta de interior, poate fi crescuta si in ghivece, eventual mutata in gradina dupa inflorire.


1 Tipuri


Hortensia este de doua feluri: cu flori rotunde, sterile, denumita „Macrophylla” si cu flori plate, mici si fertile inconjurate de alte flori mai mari si sterile, denumita „Serrata”.

Planta se prezinta in conditii naturale sub forma unui arbust tufos cu numeroase tulpini rezultate din lastari crescuti pe o radacina superficiala.

Se gaseste in aproximativ 190 de soiuri, unele fiind si cataratoare - cresc pe peretii caselor asemenea iederei si se prind singure de caramizi.

Printre cele mai spectaculoase soiuri se numara:
 

  • Hydrangea macrophylla Quadricolor - cu flori galbene si foliaj crem, cu pete;
  • Hydrangea macrophylla Mariesii Perfecta - cu flori de un albastru intens;
  • Hydrangea macrophylla Lilacina - cu flori roz-violet;
  • Hortensia macrophylla Nigra are tulpina neagra, stralucitoare si flori de culoare crem care in timp devin roz - lila
  • Hydrangea paniculata - cu flori neobisnuit de mari;
  • Hydrangea aspera Villosa - cu foliaj mare, catifelat, de culoare mov, printre care apar, vara, flori plate, mari, de dimensiunea farfuriilor;
  • Hydrangea Preziosa - cu flori de culoare roz pal ce infloresc treptat si devin in timp patate;


2 Culoare


Culoarea Hortensiei depinde de aciditatea solului in care a fost plantata. Astfel intr-un sol acid, florile Hortensiei vor avea o nuanta de albastru iar intr-unul alcalin, diferite nuante de roz sau de rosu. Pentru florile albastre, PH-ul trebuie sa fie in jur de 4-4,5, iar pentru cele roz si rosii, PH-ul trebuie sa fie intre 5 si 5,6.

Pentru a creste aciditatea pamantului, mai ales daca vrei ca Hortensia sa aiba flori albastre sau mov, poti folosi una din urmatoarele solutii: sulfat de aluminiu (7 g la 3,7 l apa) sau o solutie din apa cu otet (5 l : 200 ml). De asemenea, poti sa amesteci pamantul cu bucati de scoarta de copac, rumegus, coji de oua , coji de fructe, cafea macinata, coji rase de portocala si grapefruit.

Daca doresti ca Hortensia sa aiba nuante de roz, foloseste un fertilizator mai putin acid. Poti sa presari in jurul plantei putin calcar sau var sau cateva resturi de caramida. Atentie insa ca pamantul sa nu devina prea alcalin.


3 Ingrijire


Hortensia trebuie plantata intr-un pamant de buna calitate. Locul de plantare trebuie sa fie astfel pozitionat incat Hortensia sa beneficieze de razele soarelui dimineata dar nu si la amiaza. Cel mai bine opteaza s-o plantezi in zone cu umbra partiala sau langa un gard orientat spre nord, nord-vest sau vest.

Este o planta iubitoare de apa, numele ei se trage din grecescul “hydra”, care inseamna apa, deci planta trebuie udata cat mai des, mai ales in zilele de vara. Atentie insa, prea multa apa va duce la innegrirea marginilor frunzelor.

Hortensia se fertilizeaza rar pentru ca prea mult nitrogen va duce la stoparea infloririi. Aplicatiile se fac la radacina, la inceputul sezonului.

Rezistenta pana la -15 grade C, dar este indicat sa o protejezi de ger, acoperind-o cu paie, frunze si pamant sau cu carton.

Hortensia nu are nevoie intotdeauna de taieri de formare, dar aceasta operatiune poate fi facuta in fiecare primavara, cand apar noii lastari. Taierile se fac exact deasupra nodului de pe tulpina. Daca nu e taiata, Hortensia va inflori in continuare, dar ciorchinii de flori nu vor mai fi la fel de mari, din cauza tulpinilor numeroase. Florile uscate se lasa pe tije peste iarna pentru a proteja de inghet lastarii tineri de sub ele.


4 Inmultire


Inmultirea Hortensiei se face prin divizarea radacinilor sau prin marcotare.

Hortensiile plantate de mai mult timp in acelasi loc pot fi divizate primavara devreme, la fel ca oricare alta planta perena. Astfel se pot obtine mai multe plante din acelasi ghem de radacini.

Daca optezi pentru marcotare, e indicat sa sapi o gropa in apropierea plantei si sa indoiesti o sectiune de tulpina. Cu ajutorul unui cutit, inlatura un inel de 2,5 cm din scoarta tulpinii, acolo unde atinge pamantul si acopera locul taiat cu pamant, lasand varful tulpinii indoite neacoperit. In scurt timp, in locul crestat vor incepe sa se formeze radacini.


5 Boli si daunatori


Hortensiile pot fi atacate de ciuperci care pot aparea din cauza udarii in exces, a udarii la ore nepotrivite din timpul amiezii sau de la alte surse. Daca observi ca Hortensiile tale au pete negre sau maronii pe frunze sau, din contra, acestea sunt decolorate, este posibil sa fie atacate de o ciuperca. In acest caz, foloseste un tratament impotriva ciupercilor de plante, pe care il poti cumpara din magazinele de specialitate.

Petele maronii pot sa apara si de la razele soarelui. Daca dupa ce a plouat apare un soare foarte puternic, apa ramasa pe frunze sau flori va duce la formarea unor pete maronii.

Daca observi ca frunzele Hortensiei sunt roase sau perforate, va trebui sa identifici daunatorul cu care planta se confrunta si sa alegi insecticidul potrivit. Atentie insa la instructiunile de pe ambalaj care trebuie respectate cu sfintenie pentru a nu dauna sanatatii plantei.


6 Efecte toxice


Hortensia este renumita si pentru efectele sale toxice, partile ei otravitoare fiind frunzele si mugurii. Simptomele in cazul ingerarii includ varsaturi, dureri abdominale, letargie. Persoanele sensibile pot sa prezinte dermatite in momentul ingrijirii acestei plante.

Sursa foto : www.flickr.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului