Animale de companie

#wirehaired pointing griffon #caini #animale #rase

Wirehaired Pointing Griffon

Griffon-ul pointing cu par sarmos este adesea confundat cu Pointer-ul German cu par sarmos.

 

Istoricul si originea

 

In secolul al XIX-lea, un olandez numit Edward Korthals s-a gandit sa creeze un caine multilateral care trebuia sa-si satisfaca indatoririle alaturi de stapanul sau, indiferent de conditiile de mediu. Dupa ce s-a stabilit in Germania, Korthals a utilizat diferite rase din Nordul Frantei pentru a perfectiona rasa. Acest lucru atesta faptul ca, desi rasa a fost creata in Germania, este de fapt un caine de origine franceza. In Europa, cainele este cunoscut ca Korthals Griffon.

 

Aspectul exterior si dimensiunile

 

Rasa este puternica si robusta, prezentand un cap mare si lung cu urechi pendulante situate la nivelul ochilor. Gatul este lung. Ochii sunt mari si rotunzi, dandu-i aspect de bufnita. Coada este scurtata pana la 7.5-12 cm lungime.

Aspectul caracteristic al Griffon-ului Pointing cu par sarmos este blana sa dubla. Parul de la exterior este drept si sarmos, iar puful profund este moale, dandu-i aspect flocos, zbarlit. La nivelul fetei, parul formeaza o „mustata” lunga, tepoasa si sprancene lungi. Culoarea parului care alcatuieste blana poate fi rosu-inchis, cu pete (pestrit) rosu-inchis si alb, castaniu, castaniu cu alb sau bine cunoscutul gri oteliu.

Griffon-ul Pointing cu par sarmos este un caine de talie medie avand o inaltime la umar de 50-60 cm si o greutate de 23-27 kg.

 

 Personalitatea

 

Griffon-ul este un caine utilitar recunoscut pentru capacitatea sa de a fi usor de dresat si de a avea un inalt grad de cooperare. Desi Griffon-ul este foarte atasat de viata de teren si este un excelent inotataor, este la fel de atasat de casa, fiind supus. Mirosul sau este foarte bine dezvoltat facandu-l un excelent urmaritor. Este afectuos si loial, preferand sa fie animal de companie , de casa decat unul de cusca. Griffon-ul se adapteaza usor noilor situatii, atata timp cat stapanul sau este langa el.

 

 Relatiile cu familia si casa

 

Griffon-ul Pointing cu par sarmos indrageste familia si alte animale. Este credincios si serviabil. Griffon-ul este grozav cu copiii, iar personalitatea sa toleranta il face un animal de companie extraordinar.

Griffon-ul adora sa se faca util atat pe uscat, cat si in apa. Exceleaza in zonele mlastinoase, fiind mai potrivit pentru viata la tara decat pentru cea la oras. Rasa necesita mult spatiu pentru a alerga, dar se descurca si intr-o curte imprejmuita, atata timp cat beneficiaza de un volum suficient de miscare.

 

 Dresajul

 

Griffon-ul Pointing cu par sarmos este un caine inteligent, usor de dresat. Socializarea precoce si antrenamentul de supunere sunt importante in obtinerea unui caine bine-crescut, educat si ascultator. Rasa raspunde cel mai bine la dresajul cu recompensare.

Griffon-ul adora sa vaneze, in special pasari, si este adesea antrenat pentru a insoti vanatorii pedestrii. Rasa nu este suficient de rapida pentru a-si indeplini cu succes probele de teren, dar isi iubeste munca. Este un pointer si un retriever (recuperator) extraordinar.

 

 Aspecte particulare

 

Griffon-ul necesita spatiu pentru a alerga si pentru a se juca. Un areal imprejmuit sau supravegherea constanta este necesara. Fara un antrenament adecvat, rasa poate dezvolta probleme de comportament . Dresajul precoce este necesar din moment ce Griffon-ul are tendinta sa fie foarte incapatant si independent.

Griffon-ul Pointing cu parul sarmos naparleste putin. Blana sa sarmoasa nu necesita multa ingrijire si perierea saptamanala este suficienta. Imbaiati-l numai cand este necesar.

 

 Boli si afectiuni curente

 

Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia, ce pune in pericol viata animalului.

Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale, ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita.

Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza normal. In lipsa unei secretii suficiente de hormon tiroidian, afectiunea mentionata se poate produce.

Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.

Griffon-ul pointer sarmos este, de asemenea, predispus la ectopion si alergii.

Griffon-ul pointer sarmos poate trai 12-14 ani.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare