Animale de companie

#localizare #ursi #ursi polari #durata de viata

Viata ursilor polari

Ursii polari au captat interesul oamenilor de la inceputul vremurilor. Regii din Epitul antic au fost primii care au tinut ursi polari in captivitate, iar, in zilele noastre, aceste animale de temut sunt folosite in reclame la bauturi acidulate , desi instinctele lor de vanatori nu au nici o legatura cu dragalasenia care ne este prezentata in mod vizibil exagerat.

Ursii polari se remarca prin statura impozanta, blana alba, stralucitoare si rapiditatea cu care isi prind prada, devenind simboluri ale puterii si puritatii. Masculii ajung pana la 600 kg, iar femelele pana la 300 kg, avand o inaltime de 1,80 m si o lungime de 3 m.

Traind la Polul Sud, ursii polari s-au adaptat perfect la temperaturi foarte joase de pana la -37 de grade Celsius. Cu toate ca mecanismul lor incredibil de supravietuire ii ajuta sa reziste perfect la aceste temperaturi, oamenii de stiinta anunta ca, daca schimbarile de climat continua, ursii polari ar putea disparea complet pana in 2050.

 

Cum rezista la frig?

 

Blana ursilor polari asigura o izolare termica deosebit de eficienta, fiind formata din fire de par transparente, care conduc caldura soarelui catre piele si o inmagazineaza, temperatura corpului ramanand la fel si cand este mai frig afara.

Zonele care nu sunt acoperite de blana, respectiv nas, urechi si coada, sunt foarte mici, tocmai pentru ca ursul sa nu sufere degeraturi.

Sursele de hrana pentru ursii polari sunt destul de putine, iar acestia sunt nevoiti sa mearga 30 de kilometri pe zi in cautare de hrana. Cand a ochit prada, foca in cele mai multe cazuri, ursul polar se misca incet, urmarind-o printre bucatile de gheata si isi va folosi labele, ghearele si dintii pentru a o prinde si consuma.


Unde se gasesc?


Cei 25.000 de ursi polari care traiesc in acest moment sunt impartiti in cateva zone ale globului: pe langa Oceanul Arctic, in Alaska, Rusia, Groenlanda si Norvegia, iar circa 60% dintre ei traiesc in Canada. Viata in Oceanul Arctic este cea mai grea, iar ursii polari sunt nevoiti sa traiasca in bezna totala din octombrie pana in februarie, cand temperaturile scad sub 45 de grade Celsius.

Ursii polari sunt excelenti inotatori si ajung sa inoate chiar si pe distante de 100 km pe zi, cu 10 kilometri pe ora, chiar daca nu rezista pea mult timp sub apa.

Stiai ca: Durata de viata a unui urs polar poate ajunge pana la 20 de ani, chiar daca, intr-o gradina zoologica din Londra, un urs a atins varsta de 40 de ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea