Animale de companie

#pisici #pisica #nas umed #nas uscat #nas pisica

Umed sau uscat: cum trebuie sa fie nasul pisicii?

Stiai ca nasul pisicii are peste 19 milioane de terminatii nervoase, in comparatie cu doar cinci milioane ale omului? Nasul este cel mai important organ al felinei domestice, iar pentru multi proprietari el constitutuie indicatorul starii sale de sanatate. Umed, rece, cald, uscat sau decolorat sunt caracteristici ale nasului pisicii care pot indica sau nu o problema de sanatate.

Deoarece nasul pisicii contine numeroase glande sudoripare, este normal ca acesta sa fie rece si usor umed. De asemenea, un nas uscat nu indica neaparat faptul ca pisica este bolnava. De regula, nasul unei pisici inregistreaza mai multe fluctuatii de temperatura pe parcursul unei zile, in functie de factorii la care este expusa.


Nasul umed

Chiar daca un nas umed este normal in cazul unei pisici sanatoase, stranutul in exces acompaniat de multa umezeala in aceasta zona si aparitia de secretii anormale reprezinta indicii clare ca pisica este racita.

In plus, pe langa nasul care curge, o pisica racita are si alte simptome precum febra, pierderea apetitului alimentar si letargia generala. Cu toate ca raceala nu reprezinta o amenintare majora pentru sanatatea pisicii, pot aparea si diverse complicatii, in special la animalele foarte tinere sau foarte batrane.


Nasul cald

Un nas cald nu reprezinta o problema in cazul pisicilor. De fapt, de-a lungul zilei, este normal sa existe variatii de temperatura la acest nivel. De exemplu, nasul pisicii poate fi cald in urma expunerii la soare sau la un calorifer cald. De asemenea, temperatura nasului se poate schimba o data cu temperatura din locuinta.

Doar in cazul in care temperatura corporala a pisicii este de peste 40 de grade, vomita si isi pierde apetitul alimentar, trebuie dusa la veterinar.


Nasul uscat

Nasul uscat este adesea semnul deshidratarii, o problema care poate avea consecinte severe, dar doar daca exista si alte semne ca pisicuta nu se simte bine. Trebuie sa verifici si alte simptome, daca suspectezi imbolnavirea. De exemplu, verifica daca pisica isi tine ochii pe jumatate inchisi, este letargica sau daca are gura uscata.

De asemenea, nasul uscat, inflamat si dureros indica in mod sigur o problema de sanatate.


Schimbarile de culoare ale nasului

Sezonul rece poate sa predispuna decolorarea nasului felinei pe fondul factorilor de mediu, culoarea revenind la normal in anotimpul cald.

De asemenea, o pisica bolnava poate avea nasul decolorat, insa pe langa acest factor, pisica va prezenta simptome precum: lipsa apetitului, apatie si chiar febra.

Sursa foto: 500px.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea