Animale de companie

#animale #pisici #boli pisici #enterita pisici

Tratarea enteritei la pisici

Enterita este o afectiune infectioasa, care se raspandeste printr-un virus puternic si rezistent la conditiile de mediu. Boala poate pune in pericol sanatatea felinelor, iar daca nu este tratata in timp util poate provoca decesul pisicilor.


Modalitatea de raspandire a enteritei


Boala se raspandeste prin simplul contact oral cu materiile fecale ale altor animale infectate. Mai mult decat atat, daca o pisica straina, infectata, consuma din bolul de mancare al pisicii tale, acesta ar putea fi contaminat. Sansele ca pisica ta sa se imbolnaveasca prin aceasta modalitate sunt destul de ridicate. Astfel, este indicat sa blochezi accesul altor pisici in casa/curtea ta.

Pisicile se pot imbolnavi chiar si prin contactul cu cainii infectati. In acest caz, riscul de imbolnavire este destul de mic, dar daca felina ta se intelege bine chiar si cu un singur patruped, asigura-te ca acesta este perfect sanatos.


Simptomele enteritei la pisici


In prima faza, prezenta enteritei se poate manifesta prin aparitia unor simptome precum diaree si scaune moi, cu miros puternic, intepator. Ulterior, pot sa apara varsaturile, fecalele cu sange si respiratia urat mirositoare.

Un alt semn al enteritei la pisici este pierderea poftei de mancare si lipsa energiei.


Printre simptomele enteritei se mai numara:

- pierderea in greutate
- caderea parului de pe coada
- pierderea luciului blanii
- febra (temperatura de 40 de grade Celsius)
- dureri abdominale (pisica adopta o pozitie neobisnuita)


Tratamentul enteritei


Atunci cand pisica ta este diagnosticata cu enterita, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa separi felina de celelalte animale, pentru a preveni raspandirea bolii.

Cel mai probabil, medicul va administra pisicii fluide intravenos, pentru a opri deshidratarea (provocata de diaree si voma). De asemenea, medicul va recomanda tratamentul cu vitamina B, insa cel mai important este tratamentul cu antibiotice cu spectru larg (cu exceptia antibioticelor nefrotoxice, care nu fac decat sa provoace mai mult deshidratarea).

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului