Animale de companie

#animale #pisici #boli #bolile pisicii

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este o boala produsa de un parazit intracelular numit ce este intalnita atat la oameni cat si la animale . Aceasta afecteaza toate mamiferele, insa pisica este gazda definitiva, de la care se poate transmite parazitul la om.Semnele clinice prezentate de la contactarea bolii sunt: depresie, inflamatii oculare, febra,lipsa apetitului, pierderea in greutate sau semne respiratorii.

Acest parazit nu are specificitate pentru un anumit tesut sau organ. El patrunde in celulele animalului distrugandu-le.Pisica este unul dintre animalele cele mai predispuse la contactarea acestei boli si totodata poate fi purtatoarea acestui microorganism mai frecvent decat restul animalelor. Hranirea cu este unul dintre cele mai intalnite motive pentru care animalul s-a infestat cu acest parazit. Daca pisica este tinuta in casa si hranita corespunzator, riscurile de a contacta Toxoplasma gondii , sunt foarte mici.

Transmiterea parazitului

Acest parazit se transmite atat la pisici cat si la oameni prin carnea cruda sau preparata in sange, dar si prin lactatele nepasteurizate.

Pisicile care stau in curte sunt cele mai predispuse la contactarea parazitului deoarece vaneaza soareci, vrabii si alte animale pentru a se hrani.

Infestarea cu Toxoplasma gondii se poate face pe doua cai: digestiva sau congenitala. Odata ce pisica a contactat acest microorganism, exista pericolul de a-l transmite si la om. Aceasta se face doar pe o perioada de doua saptamani, timp in care ouale se elimina prin fecale si pot ajunge atat pe unele fructe sau legume, cat si pe blana pisicii sau a altui .

Control medical pentru pisica

Pentru a depista din timp daca pisica a intrat in contact cu parazitul, este necesar sa-i faci din cand in cand un control medical amanuntit pisicii tale. Acest lucru se face cu ajutorul unor , in urma carora se va depista atat existenta parazitului, cat si daca animalul este doar purtator sau se afla in faza transmisibila.

In cazul in care observi ca ceva nu este in regula cu pisica ta, nu mai este la fel de vioaie, sau respira greu, du-o de urgenta la un control veterinar.

Ca si semne ale bolii se pot intalni: letargia, anorexia, pierderea in greutate, probleme respiratorii si oculare, semne neurologice (ataxie, tremuraturi, pareze si paralizii) si digestive (vome, diaree, durere abdominala).” a declarat Razvan Zeta, medic veterinar pentru animale.ro.

ATENTIE! Nu uita ca o pisica infestata cu toxoplamoza poate fi tratata si vindecata!


Tratamentul se face cu Clindamicin si Sulfadiazina precum si Prednison picaturi in cazul leziunilor oculare, dar rezultatele nu sunt garantate, multi pacienti neraspunzand la tratament.Tratamentul se face sub stricta supraveghere medicala, efectuandu-se seturi de analize periodic intrucat medicatia poate determina probleme ca voma, diareea, anemia si scaderea numarului leucocitelor si trombocitelor a adugat Razvan Zeta.

Cum sa feresti pisica de toxoplasmoza

Cea mai buna modalitate de a „trata” este sa previi infestarea pisicii:

  • evita carne cruda sau lactatele nepasteurizate, deoarece acestea pot proveni de la animale purtatoare de Toxoplasma gondii;
  • curata bine suprafetele pe care transezi carnea, si spala-te bine pe maini;
  • cand vii acasa, nu pune mana pe pisica inainte de a te spala bine. Ii poti transmite parazitul contractat pe strada, mai ales daca ai mangaiat un alt animal, sau daca intrii in contact cu o alta persoana, detinatoare de animale care sunt purtatoare ale virusului;
  • evita sa o lasi afara din casa, deoarece poate contacta parazitul de la alte pisici sau alte animale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare