Animale de companie

#boala grava #zgarieturi pisica #pisica #infectie

Te-a zgariat pisica? Te poti imbolnavi grav! Ce trebuie sa stii

Zgarietura de pisica poate fi foarte periculoasa pentru sanatate, mai ales daca felina nu este crescuta in casa. Pisicile care umba pe afara si care vaneaza intra in contact cu multe bacterii. Prin urmare nu este de mirara ca o zgarietura provocata de gheara unei pisici poate duce la infectia ranii.  

Medicul Vasi Radulescu a explicat pe blogulpersonal explica e blogul personal ce boala poate provoca o banalp zgarietura de pisica.

“Boala zgarieturilor de pisica sau felinoza este o boala infectioasa care rezulta cel mai adesea din zgarieturile sau muscaturile unei pisici. Simptomele includ de obicei o umflatura nedureroasa sau basici la locul leziunii si ganglioni limfatici durerosi si umflati. Oamenii se pot simti obositi, pot avea dureri de cap sau febra. Simptomele incep de obicei in decurs de 3-14 zile de la infectie.”, a scris dr. Vasi Radulescu.

Simptomele felinozei sau bolii zgarieturilor de pisica

“Boala zgarieturilor de pisica se prezinta in mod obisnuit ca ganglioni limfatici sensibili, umflati in apropierea locului muscaturii. Aceasta afectiune este denumita limfadenopatie regionala si apare la 1-3 saptamani dupa inoculare. Limfadenopatia apare cel mai frecvent la nivelul bratelor, gatului sau maxilarului, dar poate aparea si in apropierea inghinalei sau in jurul urechii. O vezicula sau o papula eritematoasa se pot forma la locul infectiei initiale.

Majoritatea oamenilor dezvolta, de asemenea, simptome sistemice, cum ar fi stare de rau, scaderea poftei de mancare si dureri. Alte simptome asociate includ dureri de cap, frisoane, dureri musculare, dureri articulare, artrita, dureri de spate si dureri abdominale. Poate dura 7 pana la 14 zile sau pana la doua luni pentru ca simptomele sa apara. Majoritatea cazurilor sunt benigne si se auto-limiteaza, dar limfadenopatia poate persista cateva luni dupa ce alte simptome dispar. Boala se rezolva de obicei spontan, cu sau fara tratament, intr-o luna.

In situatii rare, felinoza poate duce la dezvoltarea unor sechele neurologice sau cardiace grave, cum ar fi meningoencefalita, encefalopatia, convulsiile sau endocardita. Endocardita asociata cu infectia cu Bartonella (agentul cauzator) are o mortalitate deosebit de mare. Sindromul oculoglandular Parinaud este cea mai frecventa manifestare oculara a felinozei si este o conjunctivita granulomatoasa cu umflaturi concomitente ale ganglionilor limfatici in apropierea urechii. Nevrita optica sau neuroretinita este una dintre prezentarile atipice.”, sustine dr. Vasi Radulescu.

Prevenirea bolii zgarieturilor de pisica

“Boala zgarieturilor pisicii poate fi prevenita in primul rand prin luarea unor masuri eficiente de combatere a puricilor; deoarece pisicile sunt expuse in mare parte puricilor cand sunt afara, pastrarea pisicilor inauntru poate ajuta la prevenirea infestarii. Pisicile care poarta bacteria, B. henselae, sunt asimptomatice. Spalatul mainilor dupa manipularea unei pisici sau a fecalelor de pisica este un factor important in prevenirea transmiterii potentiale a bolii zgarieturilor de pisica de la pisici infectate la oameni.”, adauga dr. Vasi Radulescu.

Cum se trateaza felinoza

“Majoritatea persoanelor sanatoase elimina infectia fara tratament, dar la 5-14% dintre indivizi, organismele disemineaza si infecteaza ficatul, splina, ochiul sau sistemul nervos central. Desi unii experti recomanda sa nu trateze boala la persoanele imunocompetente cu boli usoare pana la moderate, tratamentul tuturor persoanelor cu agenti antimicrobieni este sugerat din cauza probabilitatii de boala diseminata. Antibioticul preferat pentru tratament este azitromicina.”, conchide dr. Vasi Radulescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare