Animale de companie

#zoo #animale #gradina zoologica #elefanti #animale salbatice

Sunt gradinile zoologice un loc potrivit pentru animale?

Oamenii au fost intotdeauna fascinati de lumea animalelor, iar gradinile zoologice au aparut din dorinta oamneilor de a privi de aproape animale pe care altfel le vad doar la televizor. Milioane de oamnei viziteaza anula gradinile zoologice, iar copii se distreaza cel mai mult cand ajung acolo, insa sunt acest locuri o idee la fel de buna pentru animale?



Primele gradini zoologice au aparut in 1250, insa Henry al III lea al Angliei si-a organizat prima gradina memorabila. Pentru o suma modica, vizitatorii puteau vedea lei, camile si lincsi, iar daca aduceau un caine sau o pisica pentru ahranii leii, puteau intra pe gratis.

Prima gradina zoologica moderna a fost Imperial Menagerie din Vienna, Austria si a fost fondata in 1752. Astazi, in Germania se afla cea mai mare colectie de animale din lume, Zoo Berlin, care detine peste 15.000 de animale din peste 1.700 de specii.

In functie de diferitele puncte de vedere, gradinile zoologice pot fi considerate sanctuare ale educatiei si distractiei sau adevarate inchisori cu program de vizitare. Unii oameni sunt de parere ca gradinile zoologice joaca un rol important in conservarea speciilor si in domeniul cercetarilor stiintifice, pe cand altii sunt de parere ca fac mai mult rau decat bine bietelor animale.

Vestea buna este ca gradinile zoologice se modernizeaza tot mai mult, iar conditiile de trai ale animalelor sunt din ce in ce mai bune. In plus, gradinile zoologice joaca un rol important in salvarea speciilor pe cale de disparitie prin programele lor de imperechere in captivitate.

Pe de alta parte, animalele salbatice s-au nascut in salbaticie si acolo se simt cel mai bine. Pana n-ai vazut un leu care rasufla greu si rage de suparare ca nu are unde sa alerge sau un cimpanzeu trist, care refuza sa mai distreze lumea in schimbul catorva fructe, nu intelegi ce inseamna captivitatea pentru aceste animale.

Elefantii, de exemplu, isi duc foarte greu viata in custile stramte, avand in vedere ca ei merg si 50 de km pe jos, intr-o zi traita in salbaticie.
Multe animale se imbolnavesc si mor in gradinile zoologice, tocmai din cauza conditiilor improprii de viata, iar daca le-ai lasa sa aleaga, sigur ar lua calea junglei, fara sa se uite in urma.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului