Animale de companie

#beneficii sterilizare caini #sterilizare animale #sterilizare caini

Sterilizarea cainilor: importanta sterilizarii timpurii

Sterilizarea animalelor de companie este un subiect sensibil care starneste adesea foarte multe argumente. Sterilizarea aduce, totusi, numeroase avantaje atat pentru viata si sanatatea cainilor, dar si pentru controlul populatiei patrupezilor. Este important ca fiecare stapan de animale sa fie instruit si sa primeasca toate informatiile de care are nevoie pentru a pune pe primul loc bunastarea si sanatatea lor!

Daca vrei sa aflii mai multe despre importanta sterilizarii timpurii la caini, atunci citeste informatiile urmatoare. Ai grija de animalul tau si ofera-i o viata linistita si placuta alaturi de tine!

Evitarea afectiunilor si bolilor

Exista numeroase boli ce pot pune in pericol viata cainilor. Cel mai important risc pentru patrupezii nesterilizati este neoplazia, adica aparitia, pe fond hormonal, a unor tipuri de tumori maligne. 

Totodata, femelele adulte si nesterilizate pot fi afectate de aparitia unor formatiuni mamare maligne. Cu cât acestea sunt sterilizate la o varsta mai fragedă, cu atăt au mai multe șanse de a reduce spre zero riscul apariției acestora.

Schimbarea comportamentului

Sterilizarea este un pas important in educatia si comportamentul cainelui, in special la masculi. Cainele tau se poate comporta altfel atunci cand acumuleaza foarte multi hormoni, iar acest lucru se intampla in special in preajma femelelor.

Chiar daca masculul tau este dresat, exista posibilitatea ca la un moment dat sa nu te mai asculte si sa nu mai raspunda la comenzile date de tine: „stai”, „la pas”, „culcat”, etc. O solutie benefica atat pentru caine, dar si pentru tine si recomandata de medicul veterinar ar fi castrarea.

Evitarea gestațiilor nedorite

Atunci cand ai un animal de companie necastrat, exista intotdeauna posibilitatea ca acesta sa se imprieteneasca cu masculii sau femelele din jurul casei tale, sau chiar din parcul de caini. Sterilizarea patrupedului este cea mai buna solutie pentru evitarea unei astfel de situatii. 

Intr-adevar, femelele sunt predispuse la gestații nedorite si, de aceea necesita aceasta interventie. Pe de alta parte, masculul tau, se recomanda sa fie, de asemenea, castrat deoarece nu toate femelele au stapan, din pacate.

Beneficiile pentru tine

Sanatatea si bunastarea cainelul sunt pe primul loc atunci cand intra in discutie castrarea/sterilizarea. Cu toate acestea, exista numeroase avantaje chiar si pentru tine. Astfel, iti va fi mai usor sa comunici cu patrupedul deoarece va avea rabdarea sa te asculte, fara a mai fugi pe strada dupa fiecare femela sau mascul. 

Casa ta va fi mult mai curata si placut mirositoare, deoarece vei elimina secrețiile menstruale sau cele pentru „marcarea teritoriului” la masculi. Comportamentul câinelui se va schimba in bine, diminuând pornirile agresive față de semeni.

Sfaturi si recomandari

Fiecare veterinar iti va oferi toate informatiile de care ai nevoie pentru a face alegerea corecta. Iti va prezenta avantajele, dar si dezavantajele sterilizarii. Cu toate acestea, printre principalele motive pe care le vei asculta frecvent la orice veterinar, se numara:

  • Controlul comportamentului animalului atunci cand este sub influența hormonilor si, chiar reducerea agresivitatii patrupedului vizavi de ceilalti caini din vecinatatea ta.
  • Controlul populatiei canine fara stapan, alocand timp si resurse pentru ingrijirea corespunzatoare a acestora.
  • Exista o obligativitate legala prin care este impusa sterilizarea animalelor, in cazul in care acestea nu sunt un exemplar valoros sau vizate de Asociatia Chinologica.
  • Reducerea riscului de aparitie a hiperplaziei de prostată la masculi sau a cancerului mamar la femele.

Adaposturile de animale sunt suprasolicitate cu caini nedoriti sau pui abandonati, asa ca, fii responsabil cu animalul tau de companie si ofera-i traiul pe care-l merita! Datorita sterilizarii, cainele va fi mai prietenos cu oamenii, dar si cu alte animale. Cu atat mai mult, companionul va duce o viata lunga, buna si sanatoasa alaturi de cel mai bun prieten, adica, alaturi de tine!

Sursa foto: Freepick.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului