Animale de companie

#skye terrier #rase #caini #animale

Skye Terrier

este o rasa de ce isi are originile in Scotia. Rasa era in trecut utilizata pentru vanatoarea de vulpi, bursuci si vidre. In prezent Skye Terrier este o rasa de caini foarte indragita datorita aspectului placut si a dimensiunilor reduse.

 

Istorie

 

Exista doua versiuni ale aparitei rasei Skye Terrier. Prima dintre ele spune ca originile rasei Skye Terrier au legatura cu un naufragiu din apropierea insulelor Skye, Scotia, care a avut loc la inceputul anilor 1600. Printre supravietuitori s-au aflat si cativa caini apartinand rasei , care s-au imperecheat cu Terierii locali si au dat nastere unei noi rase de caini .

Insa un text scris de Caisus, cu cateva decade inainte de a avea loc naufragiul, descrie rasa Skye Terrier, dovedind ca aceasta a existat cu mult inaintea sosirii Maltezilor pe acea insula.

O alta teorie consta in faptul ca Skye Terrierii au aparut in urma incrucisarii unei rase locale de Terriei cu caini adusi de Vikingi in timpul invaziilor. Cele doua rase s-au imperecheat dand nastere Skye Terrierilor cu mult inainte de venirea Bichonilor pe insula.

Rasa Skye Terrier a fost recunoscuta de Clubul Canin United Kennel Club in anul 1993.

 

Aspect

 

Skye Terrierii sunt caini de dimensiuni mici, inzestrati cu picioare scurte si cu un corp destul de lung, comparativ cu marimea picioarelor. Corpul este acoperit cu doua straturi de blana, unul lanos si unul drept, lucios si neted. Lungimea ideala a blanitei acestor caini este de 14 cm. Blana Skye Terrierilor poate fi colorata in nuante de gri-albastrui, gri, alb, negru, crem sau roscat. Skye Terrierii pot atinge dimensiuni de 23-25 cm inaltime si o greutate de 8-11 kg.

Capul este alungit, cu maxilare puternice. Urechile sunt de dimensiuni mici si tinute ciulite. Acestea sunt acoperite de blana lunga, de regula neagra. Ochii sunt mari, rotunzi si caprui.

Skye Terrierii au coada lunga, acoperita de strat de blanita de dimensiuni mediii. Coada este putrata in jos.

 

Temperament

 

Skye Terrierii sunt caini loiali stapanilor si afectuosi cu acestia. In general sunt energici si jucausi. Nu au incredere in straini, fiind foarte precauti cand se afla in preajma acestora. Daca stapanul sau se afla in primejdie, cainele poate deveni usor agresiv.

Deoarece pot fi foarte incapatanati si dornici sa faca numai ceea ce le place sau considera ei ca este bine, este recomandat ca acestia sa fie invatati inca din prima zi regulile casei.

Daca sunt obisnuiti de mici, pot accepta cu usurinta alte animale de companie.

 

Ingrijire

 

Desi este lunga, blana Skye Terrierilor este rezistenta la incurcari. Asadar cainii din aceasta rasa au nevoie de perieri o data la 2-3 zile. In schimb, in perioada de naparlire se recomanda ca perierea sa fie facuta mai des, pentru a elimina firele de par moarte.

Se recomanda tunderea blanitei dintre degete si din jurul labutei, pentru a evita ca aceasta sa pastreze umezeala, murdaria si microbii, evitand astfel si anumite infectii ce pot aparea la nivelul labutelor daca animalele nu sunt ingrijite corespunzator.

 

Sanatate

 

Din cauza picioarelor scurte, Skye Terrierii pot dezvolta cateva probleme de sanatate. Cea mai frecventa problema cu care se confrunta este schiopatatul. In cazul in care Skye Teriierii fac exercitii cand sunt prea tineri si oasele nu li s-au dezvoltat complet, in special inaintea varstei de 8 luni, acestea pot dauna cresterii normale a oaselor. Din aceasta cauza este indicat ca in perioada de crestere, cainii sa nu sara de la inaltimi mari, sa nu se catere pe diverse obiecte de mobilier, sa nu alerge sau sa fie supusi unor plimbari lungi, inaintea implinirii varstei de 8-10 luni.
Cainii din aceasta rasa mai pot suferi de boli autoimune sau de cancer mamar .

Speranta de viata este de aproximativ 13-15 ani.

Sursa foto : www.dogastic.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare