Animale de companie

#rase #caini #animale #setter

Setter Irlandez

Setter Irlandez cunoscut si ca Setter Rosu Irlandez este o rasa de caini de vanatoare . Este un caine care se ataseaza foarte mult de familie si are in permanenta nevoie de prezenta membrilor acesteia. Deoarece este un caine activ, acesta are nevoie zilnic de plimbari lungi.

 

Istoric

 

Setter-ul Irlandez este una dintre cele mai vechi rase apartinand acestui grup. Dupa cum ii spune si numele, tara de origine este Irlanda. Se presupune ca rasa a aparut in urma incrucisarilor cainilor din rasele Old Spaniel, cu Setting Spaniels si Scottish Setter. Initial, rasa a fost folosita pentru vanatoare . Desi aveau un simt deosebit al mirosului, acesti caini nu s-au dovedit a fi cei mai buni vanatori.

In anul 1882, in Dublin, s-a infiintat clubul Irish Red Setter. Acesta a fost fondat in urma programului de crestere si inmultire a rasei de catre crescatorul Enniskellen, care a creat Setter-ul Irlandez de culoare maroniu-roscat. Spre deosebire de vechile exemplare acesta nu avea alte pete de culoare. Cu toate acestea, majoritatea cainilor care erau declarati castigatori in cadrul competitiilor canine de la inceputul anilor 1800 aveau pete de culoare alba sau neagra.

In 1940 rasa a fost decimata din cauza unei probleme a ochilor, numita atrofie retinala progresiva. Aceasta boala era transmisa genetic din generatie in generatie. Din fericire, in prezent aceasta poate fi depistata cu ajutorul unui test ADN. Astfel cazurile cainilor care sufera de atrofie retinala progresiva sunt foarte rare.

Desi Setter-ul Irlandez era folosit in trecut precum caine de vanatoare , acum acesta este doar un animal de companie . Putine exemplare mai sunt folosite pentru vanatoare.

 

Caracteristici fizice

 

Corpul cainelui este lung si musculos. Acesta este acoperit cu o blana de marime medie. Blana este lucioasa si catifelata la atingere. Blana unui Setter Irlandez este de culoare maro-roscat.

Dimensiunile standard ale unui Setter Irlandez sunt de: 64-69 cm inaltime la masculi si 55-62 cm la femele. Greutatea variaza intre 27-32 kg la masculi si 24-29 kg la femele.

Capul este usor rotunjit si se termina cu un bot lung. Culoarea nasului este neagra sau maro. Ochii au o marime medie si sunt migdalati, culoarea acestora variand de la caprui pana la negru. Urechile au o forma triunghiulara, sunt lasate si sunt acoperite cu par lung.

Picioarele cainelui sun drepte si subtiri, fiind mai mult osoase. Coada este lunga, puternica si subtire. Aceasta este acoperita de un strat de blana de lungime medie, dand impresia ca este mai groasa decat este in realitate.

 

Temperament

 

Setter Irlandez este o rasa de caini activi. Acestia au nevoie zilnic de plimbari lungi. Cainii din aceasta rasa adora sa alerge liberi in spatii deschise.

Deoarece este o rasa activa, acestor caini le face placere sa fie pusi sa faca diverse trucuri sau sa aiba o preocupare permanenta. Din aceasta cauza sunt caini usor de dresat.

Cand sunt lasati acasa este foarte important sa aiba la indemana jucariile preferate pentru a se juca. In caz contrar, daca se plictisesc pot deveni distructivi. De asemenea, este important de stiut ca animalele din aceasta rasa nu trebuie sa fie lasate singure acasa pentru o perioada lunga de timp.

Setter Irlandez au in permanenta nevoie de atentie si afectiune din partea familiei. Se inteleg bine si se comporta exemplar in preajma copiilor. De asemenea, accepta cu usurinta alte animale de companie. Unele exemplare pot accepta cu greu pisicile, insa cu putina rabdare si atentie poti reusi sa-i faci sa se inteleaga bine.

Cainii din aceasta rasa sunt uneori putin incapatanati. Acestia au tendinta de a se preface ca nu aud cand sunt strigati sau cand vorbesti cu ei.

 

Sanatate

 

Cainii din rasa Irish Setter sunt in general sanatosi insa unele exempare pot suferi de diferite afectiuni precum: atrofie retinala progresiva, epilepsie, entropion, hipotiroidism, torsiune gastrica sau boala Von Willebrand.

Speranta de viata a unui Setter Irlandez este de 12-15 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului