Animale de companie

#pisici #boli pisici #citita acuta

Semne ca pisica ta sufera de cistita acuta

Cistita reprezinta inflamarea vezicii urinare la feline si poate afecta atat pisicile tinere, cat si pe cele in varsta. Cistita la pisici se manifesta prin aparitia sangelui in urina, prin dureri la urinare sau prin cresterea frecventei urinarii.


Simptomele cistitei la pisici


Nu este deloc dificil sa iti dai seama daca pisica ta sufera de cistita acuta. De cele mai multe ori, atunci cand sufera de cistita acuta, pisicile incep si miauna usor in momentul in care urineaza. Daca se intampla acest lucru de mai mult de doua ori, ar trebui sa o analizezi atunci cand merge la litiera si sa vezi daca exista semne de sange in urina sa. De asemenea, in situatia in care pisica ta merge la litiera mult mai des decat inainte, cel mai probabil se confrunta cu o cistita.

Daca sufera de cistita, pisica si-ar putea pierde apetitul alimentar si ar incepe sa slabeasca usor.

Totusi, pentru o diagnosticare corecta si eficienta, vizita la medicul veterinar este obligatorie. Astfel, medicul va efectua o palpare transabdominala pentru a evalua vezica urinara a felinei. Dotorul iti va adresa o serie de intrebari referitoare la alte boli pe care le-a avut felina, la frecventa urinarii, la cantitatea de apa consumata in ultima perioada etc.

De asemenea, in cadrul controlului veterinar, felinei i se vor face analize de urina pentru a evalua starea cristatelor, a hematiilor (celulele rosii) si a leucocitelor (celulele albe). Daca aceste rezultate nu sunt concludente, medicul va efectua un examen bacteriologic cu antibiograma urinii.


Tratamentul cistitei


De regula, medicul veterinar va recomanda un tratament pe baza de corticosteroizi (cu scopul de a reduce inflamatia tractului urinar). De asemenea, medicamentele pe baza de antibiotice fac si ele parte din retetele speciale pentru tratarea cistitei la pisici.

In afara de tratamentul medicamentos este necesara si o ingrijire speciala la domiciliu. Cel mai important insa este ca felina sa aiba in permanenta de acces la apa proaspata, dar si la litiera.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare