Animale de companie

#samoyed #caini #animale #rase

Samoyed

Datorita blanii sale dese, Samoyed -ul are tendinta de a prefera perioadele de timp mai racoroase. Samoyed-ul este un caine blajin, vesel, cu o calitate supranaturala de a percepe emotiile umane. Una dintre cele mai pure rase de caini, Samoyed-ul este un ursulet dragalas, alb imaculat.

Elegant si agil, este astazi una dintre cele mai moderne rase de caini de companie si de expozitie, desi are o istorie lunga de caine utilitar, in conditii aspre de vreme.
 

 

 Istoricul si originea

 

Samoyed-ul, cunoscut odata sub numele de Bjelkier dat de catre tribul nomadic Samoyede din Siberia, este un membru al familiei Spitz-ilor regasit de la un capat la altul al Polilor, Nord si Sud. Poporul Samoyede le-a permis cainilor sa se imperecheze intre ei, avand interventii minore in cadrul procesului de selectie. Acest proces a avut ca rezultat aparitia unei rase de caini similari stramosilor lor, lupii. Acesti caini erau utilizati ca si caini de sanie sau de paza de catre poporul Samoyede, protejandu-le turmele de reni. In cele din urma, acesti caini albi imaculati au devenit animale de companie . La sfarsitul anilor 1800, primii Samoyezi au fost importati de catre exploratorul Robert Scott in Anglia, unde rasa s-a dezvoltat si de unde s-a raspandit in intreaga lume.

La inceputul anilor 1900, numele rasei a fost oficial schimbat din Bjelkier in Samoyede, in afara Siberiei. In 1923, English Kennel Club a decis sa inlature „e”-ul de la sfarsitul numelui, pentru al preschimba in Samoyed. American Kennel Club, de asemenea, s-a decis sa renunte la „e” in 1947 si rasa a fost oficial numita Samoyed si recunoscuta ca rasa proprie in clasa cainilor utilitari.

Rasa este incadrata in categoria nordicilor, iar in cadru AKC, in grupa utilitarilor.

Samoyed-ul este recunoscut ca rasa de urmatoarele oficii si organizatii internationale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.

 

 Aspectul exterior si dimensiunile

 

Samoyed-ul are un cap masiv, de forma triunghiulara, cu o trufa bine evidentiata, de culoare neagra sau maron. Ochii sunt de nuanta inchisa, oblici si profunzi. Samoyed-ul este cunoscut ca avand buzele cutate, dand impresia unei fete zambitoare, in permanenta. Prezinta urechi de dimensiuni medii, ascutite, verticale (purtate ridicat), usor rotunjite la varfuri. Coada este lunga si stufoasa, bine imbracata cu par si purtata rasucit pe spate. Picioarele sunt robuste si musculoase, iar labele sunt late si acoperite cu par. Blana este deasa si aspra, nefiind ondulata, si prezinta un puf catifelat si dens, care-l protejeaza de frigurile arctice. Culoarea blanii este alb imaculat (cea mai preferata), biscuit, crem si champagne.

La Samoyed-ul adult, inaltimea la greaban este de 53-60 cm la mascul si de 48-53 cm la femela. Greutatea corporala este in medie de 20-25-30 kg la mascul si de 16-20-25 kg la femela.

 

 Relatiile cu familia si casa

 

Samoyed-ul este un caine de sanie desavarsit, caine de paza si un animal de companie . Infatisarea lor splendida si caracterul loial, supus, a atras atentia multor americani. Adora zapada si sunt fericiti sa alerge si sa se joace cu copiii. Samoyed-ul este tolerant cu alte animale de companie, dar nu trebuie luat pe incredere, deoarece sunt animale in cea mai mare majoritate posesive si pot intra in competitie afectiva cu ceilalti companioni. Va fi de buna voie prietenos cu toata lumea, chiar si cu intrusii. Sunt prea prietenosi pentru a fi utilizati ca si caini de paza , desi latratul lor ii va alarma pe proprietari de prezenta persoanelor straine. Nesilit de nimeni, se va adapta usor la viata de familie si se va intelege bine cu copiii. Nu cauta scandal, dar poate tine piept unui adversar daca este necesar.

Au reputatia de a fi rautaciosi si pot deveni foarte distrugatori daca sunt lasati singuri pentru intervale mari de timp, in mod constant.

Se va adapta bine la traiul intr-un apartament, daca i se acorda suficient timp de plimbare. Este foarte activ in casa, motiv pentru care o curticica este suficienta.

Necesita un volum rezonabil de miscare, avandu-se grija in perioadele cu vreme calda intrucat puful sau lanos inhiba pierderea de caldura produsa in urma exercitiilor, putand aparea probleme diverse.

Blana lor deasa ii face incapabili de a trai in climate foarte calde.

Samoyezii au tendinta de a latra mult, putand deveni zgomotosi.

 

 Dresajul

 

Sunt caini foarte inteligenti, dar, adesea, prezinta o rezistenta voita, autoimpusa la dresajul obisnuit de supunere. In cele din urma, raspunde la un dresaj ferm, care trebuie inceput la o varsta frageda.

Din moment ce este obisnuit sa munceasca in echipa, calitatile sale pentru care s-a facut remarcat, adesea, nu au oportunitatea sa fie exprimate. Totusi, cand devine atasat de un singur stapan, se dovedeste a fi sociabil, plin de viata, blajin si apt tot timpul sa-i satisfaca stapanului toate cerintele.

Atat nativ, cat si prin dresaj, devin foarte sociabili si excelenti companioni.

 

 Aspecte particulare

 

Datorita blanii sale dese, Samoyed-ul are tendinta de a prefera perioadele de timp mai racoroase. In perioadele calde, aceasta rasa trebuie supravegheata deoarece sunt predispusi la supraincalzire .

Samoyed-ul necesita o periere si o pieptanare zilnica pentru a ii mentine blana in perfecta stare. Rasa are tendinta de a naparli lent o data sau de doua ori pe an atunci cand este inlaturat si puful profund. Blana ramane alba in mod natural, nenecesitand imbaierea animalului. Imbaierea este dificila datorita desimii blanii, motiv pentru care se pot utiliza sampoanele uscate pentru toaletarea acestuia, din cand in cand. Puteti face asta utilizand pudra de talc, fara parfumant si periati parul.

 

 Boli si afectiuni curente

 

Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata animalului asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.

Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.

Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce in timp de pierderea vederii.

Glaucomul este o afectiune grava si dureroasa care determina cresterea presiunii intraoculare. Poate conduce la orbire daca nu este tratat la timp.

Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.

Diabetul este o afectiune pancreatica asociata unei insuficiente in producerea de insulina.

Suntul portosistemic este o malformatie a circulatiei sangvine asociata ficatului. Sangele este suntat departe de ficat, avand ca rezultat acumularea toxinelor sangvine si, consecutiv, inrautatirea starii generale, profunde.

Samoyed-ul este, de asemenea, predispus artritelor, insuficientei renale, afectiunilor glandelor perianale, dwarfismului (acondroplazie – tulburare de dezvoltare a oaselor lungi) si infectiilor tractului urinar.

Durata medie de viata la Samoyed este de 12-15 ani.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului