Animale de companie

#amenintare cu disparitia #rechini

Rechinii, animale pe cale de disparitie! Peste 70% dintre exemplare au disparut

Anumite specii de rechini risca sa dispara complet din mari si oceane intr-un viitor apropiat. Populatia de rechini s-a redus drastic in ultimii 50 de ani din cauza pescuitului excesiv, informeaza CNN.

 

Un studiu publicat in jurnalul Nature arata ca populatia de rechini a scazut cu 71,1% din 1970 pana in 2018. Dintre cele 31 de specii existente de rechini, 24 sunt acum amenintate cu disparitia, iar cateva dintre acestea au ajuns la un nivel critic.

"Stiind ca cifrele sunt la nivel global, concluziile sunt cu atat mai grave", a declarat Nick Dulvy, biolog la Universitatea Simon Fraser si co-autor al studiului. "Daca nu actionam, va fi prea tarziu. Situatia este mai grava decat in cazul oricaror altor animale pe care le-am cercetat", a mai declarat specialistul potrivit digi24.ro.

"Este o rata incredibila a declinului, mai abrupta decat in cazul elefantilor sau rinocerilor, iar acele specii sunt simbolice in sustinerea eforturilor de conservare pe pamant", a spus Dulvy.

Cercetatorii au folosit un indice care masoara riscul de extinctie si un indice care masoara schimbarile populatiei unei specii, pentru a stabili rata de modificare a populatiei unei specii in decurs de zeci de ani.

Rezultatul a dezvaluit un "declin alarmant, continuu si global al populatiilor de rechini la nivel mondial in ultimii 50 de ani, care a dus la o crestere fara precedent a riscului de disparitie a acestor specii".

Schimbarile climatice si invadarea mediului de catre oameni pun presiune pe aceste specii, insa pescuitul excesiv reprezinta cea mai mare amenintare. 

Rechinii sunt pescuiti pentru carne, aripioare, brahii si ficatul din care se face ulei. Rechinii au fost pescuiti atat de puternic la inceputul anilor 2000 incat intre 63 si 273 de milioane de exemplare erau scoase din apa in fiecare an, arata studiul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului