Animale de companie

#rabie #pisici #boli pisici #rabie pisici

Rabia la pisici - simptome si prevenire

Rabia sau turbarea la pisici este una dintre cele mai periculoase boli infectioase ale felinelor. Aceasta afecteaza creierul si sistemul nervos si, netratata, duce cu siguranta la deces.

Turbarea este provocata de virusul rabic, responsabil de inflamarea membranei creierului. Afectiunea apare la pisicile care nu au vaccin antirabic, asa ca afectiunea poate fi prevenita cu ajutorul unei simple vizite la medicul veterinar.


Simptome ale rabiei la pisici


Cel mai frecvent, o pisica bolnava de rabie prezinta semne de agresivitate puternica. In aceasta situatie, infectia parcurge trei etape: in prima faza pisica este doar irascibila, dupa care incepe sa fie agresiva atunci cand este deranjata de ceva, dupa care ataca din senin, fara sa aiba un motiv. Primele forme de agresivitate usoara apar in maxim 48 de ore de la infectie, insa acestea ar putea fi ignorate de stapan.

O alta forma a rabiei este cea paralitica, in care felina paralizeaza treptat si moare in mai putin de o saptamana.


Prevenirea rabiei la pisici


Stapanii sunt obligati sa isi vaccineze anual pisicile, impotriva rabiei, ca metoda preventiva. De asemenea, in situatia in care pisica a fost muscata de un alt animal, aceasta trebuie vaccinata in cel mai scurt timp. Animalul trebuie dus la cea mai apropiata clinica veterinara pentru vaccin, iar apoi trebuie mentinut sub supraveghere timp de aproximativ 10 zile. Daca in aceasta perioada felina se simte foarte bine si nu prezinta niciun simptom, pericolul este redus la zero.


Tratamentul rabiei


Din pacate, nu exista niciun tratament care sa salveze pisica infectata. Este recomandat totusi sa duci felina la medicul veterinar inca din prima clipa in care observi ca exista semne de agresivitate nejustificata. Cel mai probabil, medicul veterinar va recomanda eutanasierea pisicii pentru a evita riscului evident pe care aceasta il reprezinta pentru alte animale, dar si pentru stapanii sai.

Atunci cand duci pisica la veterinar ar fi bine sa folosesti manusi groase, astfel incat sa eviti riscul de a fi muscat sau zgariat si, astfel, infectat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului