Animale de companie

#boli #pasari #psitacoza #papagali #animale

Psitacoza - febra papagalilor

Psitacoza , cunoscuta si ca boala perusilor, febra papagalilor sau ornitoza este o boala infectioasa cauzata de o bacterie numita Chlamydophila psittaci. Aceasta poate fi contractata de toate speciile de papagali, dar poate fi intalnita si la alte specii de pasari, atat domestice cat si salbatice. Psitacoza este o boala ce se poate transmite cu usurinta si omului.

 

1 Cauzele aparitiei

 

Psitacoza este o boala ce poate fi transmisa pe cale respiratorie sau prin fecale. Pasarea se poate imbolnavi daca intra in contact cu o alta pasare bolnava sau cu fecalele acesteia. Pe cale orala, boala mai poate fi transmisa pasarii si de la alte animale sau chiar de om.

De asemenea, este important de stiut ca unele pasari pot fi imune la acesta boala insa pot fi transmitatoare ale bacteriei. In cazul in care ai doua sau mai multe pasari si una dintre acestea a fost diagnosticata cu psitacoza, va trebui sa mergi si cu celelalte pasari la medicul veterinar pentru un control.

Perioada de incubatie variaza de la un exemplar la altul de la 3 zile pana la cateva saptamani.

 

2 Prevenirea bolii

 

In cazul in care adopti inca o pasare, este indicat sa o tii in carantina pana te asiguri ca este sanatoasa. Un control medical este necesar imediat dupa adoptia pasarii. De asemenea, in cazul in care una dintre pasari este infestata cu psitacoza este important sa o izolezi de celelalte pasari.

Pentru a preveni imbolnavirea pasarii este bine ca igienizarea intregii custi sa se faca periodic, iar curarea fecalelor zilnic. Bolurile pentru apa si mancare vor fi spalate de fiecare data cand ii schimbi hrana.

 

3 Simptome

 

Simptomele difera de la un exemplar la altul. Unele pasari nu arata niciun simptom si par perfect sanatoase, ele fiind doar purtatoare ale virusului. Altele se pot ibolnavi cronic si pot chiar muri in cazul in care boala nu este depistata si tratata la timp. Simptomele depind de mai multi factori: varsta pasarii, specia, virulenta tulpinii virusului, stres, etc.

Cele mai des intalnite simptome sunt insa urmatoarele: apatie, pene infoiate, pierderea in greutate, dificultati respiratorii sau diaree. Unele pasari mai pot prezenta lacrimari ale ochilor.

 

4 Diagnosticarea

 

Deoarece nu exista simptome specifice acestei boli, ele fiind asemanatoare cu simptomele care apar si in cazul altor boli, este necesar sa mergi de urgenta cu pasarea la medicul veterinar.

Medicul va analiza cu atentie aspectul pasarii si simptomele acesteia. Pentru a determina cauza bolii, se vor face si analize de sange pentru depistarea anticorpilor. In cazul in care numarul de leucocite si enzime hepatice este foarte mare, este posibil ca boala sa fi atacat deja ficatul. De asemenea, se vor face teste si fecalelor pasarii.

Testele de sange nu sunt insa singurele teste care se fac pentru a determina daca pasarea este sau nu bolnava. In unele cazuri este necesar si un diagnostic radiologic cu ajutorul caruia medicul sa poata vizualiza organele interne ale pasarii.

 

5 Tratamentul

 

In general tratamentul este compus din antibiotice precum: tetraciclina si doxiciclina. Tratamentul poate fi administrat sub forma de picaturi, care se pun in apa de baut a pasarii sau injectabil.

Cantitatea de medicament pe care pasarea o poate lua, ti-o va recomanda medicul veterinar in functie de varsta pasarii, greutate si de gravitatea afectiunii.

In cazul in care ai mai multe pasari bolnave, este recomandat ca tratamentul sa fie global. Tratamentul va trebui urmat pentru o perioada mai indelungata, chiar daca pasarea isi revine din starea de apatie, deoarece virusul poate trai in interiorul corpului aproximativ 2 luni. In cazul intreruperii tratamentului boala poate recidiva.

 

6 Izolarea pasarii

 

O pasare bolnava va trebui izolata de restul pasarilor, pana la vindecare. Incaperea in care aceasta a stat se va curata si se va igieniza, pentru a preveni raspndirea virusului la celelalte pasari. Curata si igienizeaza toate coliviile. Colivia pasarii bolnave se va curata zilnic de fecale. De asemenea, se vor aduna penele cazute, pentru a preveni raspandirea virusului care poate fi purtat pe penele acesteia. Colivia se va curata si spala in totalitate.

 

7 Transmiterea la om

 

Psitacoza poate fi transmisa si la om pe cale orala. Virusul, fiind foarte rezistent intr-un mediu uscat, poate supravietui pentru o lunga perioada de timp in aer. Acesta se poate aseza pe particulele de praf si poate fi inhalat cu usurinta.

Persoanele cu imunitate scazuta este indicat sa nu se apropie de colivia unei pasari bolnave si sa poarte manusi si masca pentru a preveni infestarea.

Orice persoana care intra in contact cu pasarea bolnava sau are grija de acasta este indicat sa se spele foarte bine pe maini dupa contactul cu aceasta, indiferent daca a purtat sau nu manausi de protectie.

Atentie! Nu lasa copilul sa intre in contact cu pasarea bolnava, deoarece este mult mai sensibil decat un adult si se poate imbolnavi usor.

 

Sursa foto : //sg.88db.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului