Animale de companie

#pisici #dresaj #rase de pisici

Pot fi pisicile dresate?

Te-ai gandit vreodata sa-ti dresezi pisica sa faca diverse trucuri sau sa asculte comenzi precum „Sezi” sau „Culcat”? Ei bine, daca pana acum credeai ca pisicile nu pot fi dresate, afla ca unele dintre acestea pot invata sa faca lucruri uimitoare.

 

Pisica si cainele au fost intotdeauna doua specii comparate. Pisica este un animal independent care obisnuieste in cea mai mare parte sa faca doar ce vrea ea, in timp ce cainele asculta mult mai usor de stapan si poate fi usor de dresat. Cu toate acestea o pisica nu este imposibil de dresat, insa va trebui sa ai mai multa rabdare cu ea si sa o motivezi in mod pozitiv, dandu-i mici gustari, incurajand-o si laudand-o atunci cand reuseste.

 

1 De ce sa dresezi pisica

 

Probabil te intrebi de ce ar trebui o pisica sa fie dresata. Imagineaza-ti ca vii de la cumparaturi, incarcat cu sacose. Odata ajuns acasa, pisica poate incerca sa evadeze sau se va alinta pe langa picioarele tale. Daca pisica ar fi dresata, printr-o simpla comanda „Sezi” aceasta va sta cuminte pana cand vei scapa de greutatile din mana si poti avea grija de ea. Chiar daca nu doresti sa inveti pisica sa faca diverse lucruri complicate, este totusi important ca aceasta sa stie cateva comenzi de baza. Nu numai ca pisica va deprinde un comportament exemplar, insa legaturile dintre voi se vor consolida mai mult.

 

2 Cum sa dresezi pisica

 

  • Dezobisnuieste-o de obiceiurile nedorite

 

Cea mai simpla modalitate de a schimba comportamentul unei pisici, este sa o inveti ce nu are voie sa faca. De exemplu, cand aceasta zgarie mobila sau se catara pe draperii si perdele. Acest lucru se poate face prin motivare „negativa”. Motivarea negativa nu inseamna certarea sau maltratarea animalului ci doar sa faci un lucru neplacut pentru aceasta, ca de exemplu sa o stropesti cu apa sau sa bati puternic din palme.

Asadar, poti dezobisnui pisica foarte usor de astfel de obiceiuri cu ajutorul unei sticle cu pulverizator. De fiecare data cand vezi ca pisica are un comportament inadecvat, nu va trebui decat sa o stropesti putin cu apa. Deoarece pisicile urasca apa, aceasta se va opri din ceea ce facea si va parasi locul respectiv sau chiar camera. Pisica va invata in scurt timp ca daca va mai face acele lucruri va fi stropita cu apa si va renunta la aceste obiceiuri.

De asemenea, zgomotul puternic o va deranja, astfel incat te poti folosi de aceasta metoda pentru a dezobisnui de anumite comportamente.

 

  • Invat-o diverse trucuri motivand-o in mod pozitiv

 

Cand vine vorba insa de dresarea pisicii pentru a o invata diverse comenzi sau trucuri aceasta trebuie sa fie motivata in mod pozitiv. De asemenea, este important sa stii ca va trebui sa-i acorzi zilnic pisicii o parte din timpul tau pentru a o dresa si va trebui sa ai multa rabdare cu ea. Invat-o comenzile dorite pas cu pas si motiveaz-o de fiecare data cu gustarile preferate. De asemenea, nu uita ca in aceste situatii comunicarea dintre voi este foarte importanta. Asadar incurajeaza pisica in timpul exercitiului si laud-o atunci cand reuseste sa faca ceea ce trebuie.

O alta modalitate de a o dresa este sa te folosesti de anumite sunete, ca de exemplu de un clicker. Pisica va invata sa asocieze sunetele clicker-ului cu faptul ca poate continua exercitiul si va sti ca la sfarsit va primi o gustare.
Pentru a face pisica sa asocieze sunetul clicker-ului cu gustarile oferite, va trebui mai intai sa incepi prin a-i da cateva gustari, apasand pe clicker de fiecare data cand ii oferi una. Pentru a te asigura ca aceasta a reusit sa faca asocierea intre clicker si primirea gustarilor, mergi la locul in care o hranesti in mod regulat si apasa pe clicker.

Daca aceasta vine de fiecare data cand aude sunetul clicker-ului inseamna ca a invatat deja sa asocieze suetul acestuia cu mancarea si poti incepe sedintele de dresaj.

Cu toate acestea, este important sa stii ca spre deosebire de caini, nu toate exemplarele feline vor accepta sa fie dresate sa asculte anumite comenzi sau sa faca diverse trucuri. Insa, indiferent de rezultate, merita incercat.

 

3 Cat de dificil poate fi sa dresezi o pisica in functie de rasa

 

In functie de rasa, pisicile au tempramente diferite. Astfel, daca ai o pisica mai lenesa precum Persana, Selkirk Rex, Ragdoll sau pisici foarte energice precum Angora Turceasca, Somali si Sphynx orele de dresaj pot fi foarte dificile. Multe dintre pisicile din aceste rase vor fi mai greu de dresat decat celelalte, deoarece vor acorda mai multa atentie activitatilor lor preferate.

Exista insa si pisici mai usor de dresat. Acestea au in general un temperament mai calm si sunt mai inteligente. Rasele de pisici usor de dresat sunt: Havana Brown, Norvegiana de Padure, Singapura, Orientala, Devon Rex, etc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea