Animale de companie

#caini #plante #pericole

Plantele de apartament care sunt toxice pentru caini

Poate ai observat ca animalul tau are tendinta de a „gusta” plantele decorative de apartament. Cainii fac acest lucru din curiozitate sau din joaca, fara a sti insa ca acestea le pot face rau. Afla care sunt plantele toxice si cum poti preveni intoxicarea cainelui cu acestea.

 

In mod normal cainii consuma iarba pentru a-i ajuta la digestie, dar si pentru a-si asigura fibrele necesare unei bune functionari a organismului. Totodata, unele exemplare, mai curioase din fire, pot „gusta” planta pentru a vedea ce este sau o pot musca in joaca. Deoarece unele plante de apartament sunt otravitoare, aceste obiceiuri ale animalului pot avea consecinte grave.

 

Simptomele intoxicarii

 

Simptomele intoxicarii nu apar intotdeauna imediat ce animalul a inghitit o parte dintr-o planta otravitoare. Multe dintre simptome pot aparea abia dupa una, doua zile de la ingerarea plantei. Aparitia si intensitatea simptomelor difera in functie de tipul de planta dar si de cantitatea ingerata de caine.

Dupa ingerarea unor parti din planta, cainele poate manifesta simptome precum: mancarimi si iritatii ale pielii, iritatii la nivelul botului, stari de voma, letargie, pierderea apetitului, salivare excesiva, dificultati respiratorii, febra, tremur muscular si ameteala. In cazuri foarte grave cainele poate intra in coma.

Atentie! In cazul in care cainele tau a inghitit o parte dintr-o planta otravitoare, mergi de urgenta cu el la medicul veterinar, chiar daca simptomele enumerate mai sus nu sunt inca prezente. In acest fel vei avea sansa de a salva cainele la timp. Intoxicarea netratata la timp ii poate provoca animalului afectiuni permanente la nivelul ficatului si in cazuri grave poate fi fatala.

 

Previne aparitia intoxicarii cu plante

 

Este indicat sa pozitionezi plantele decorative intr-o camera in care animalul nu are acces. Daca acest lucru nu este posibil, poti opta pentru a le aseza undeva la inaltime, astfel incat cainele sa nu poata ajunge la ele.

O alta modalitate de a preveni intoxicarea cainelui cu plante de apartament este sa ii asiguri o alimentatie bogata in fibre, astfel incat acesta sa nu mai simta nevoia sa manance iarba.

 

Plante toxice pentru caini

 

Aglaonema
Aloe Vera
Asparagus
Azalee
Bambus
Brandusa
Begonia
Brunfelsia
Caladium
Calanhoe
Cale
clematita
Clorofitum
Cordatum
Crini
Cicas
Ciclamen
Cires de Ierusalim
Dracaena
Diefenbachia
Floarea paradisului

Filodendron
Gladiola
Glicina
Hortensia
HipoestesIedera
Iris
Lalele
Laur
Leandru
Limba soacrei
lupin
Margaritar
Marijuana
Monstera
Narcisa
Petunii
Scindapsus
Seflera
Spatifilum
Singonium
Vasc
Yucca



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului