Animale de companie

#boli pisici #depresie #depresie pisici #depresie animale

Pisica ta sufera de depresie? Cum sa o ajuti

Depresia este o boala care poate afecta cu usurinta pisicile, mai ales in situatiile in care acestea sunt private de libertate, cand se muta in alta casa sau cand se simt singure. De regula, depresia la pisici se manifesta prin gesturi agresive, somn prelungit si chiar modificari la nivelul apetitului alimentar.


Simptomele depresiei la pisici


In prima faza, o pisica bolnava de depresie va incepe sa doarma mai mult si mai des decat de obicei. In mod sigur vei observa aceasta schimbare, mai ales pentru ca va refuza sa se joace si va renunta la unele dintre tabieturile sale doar pentru a se odihni.

De asemenea, felinele care sufera de depresie incep sa aiba reactii agresive fara niciun motiv. Ulterior, pisica va incepe sa neglijeze igiena personala si manance din ce in ce mai putin.


Cauzele depresiei la pisici


  • Schimbarea locuintei


Felinele se ataseaza mai mult de un loc decat de un stapan. Astfel, o mutare poate fi benefica pentru tine, insa destul de neplacuta pentru pisica ta. Aceasta nu isi va gasi locul si va incepe sa se simta din ce in ce mai stinghera.
 

  • Lipsa unui loc de joaca


Pisicile simt nevoia sa alerge, sa vaneze, sa se joace. Daca nu au posibilitatea sa faca aceste lucruri si daca tu nu le oferi nicio optiune in acest sens, animalele se pot imbolnavi de depresie.
 

  • Privarea de libertate


Daca pisica este bolnava si trebuie tinuta in carantina pentru o anumita perioada, iar acest lucru inseamna ca trebuie sa o tii departe de alte animale sau ceilalti membrii ai familiei, sansele ca ea sa se imbolnaveasca de depresie sunt foarte ridicate.
 

  • Singuratatea


In ciuda faptului ca felinele nu sunt dependente si nu au nevoie de la fel de multa atentie ca un caine, ele pot suferi atunci cand nu se bucura de afectiunea stapanului si pot ajunge chiar si la depresie.


Tratarea depresiei la pisici


In momentul in care observi simptomele mentionate mai sus, vizita la medicul veterinar este obligatorie. Acesta va consulta pisica si ii va face un test de sange pentru a descoperi eventuale modificari si dezechilibre chimice. Doctorul poate recomanda medicamente antidepresive si anti anxietate.

In acelasi timp trebuie sa ii acorzi mai multa atentie felinei, sa ii oferi o mancare variata, sa ii permiti acesteia sa exploreze casa si sa ii oferi mai multe jucarii.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului