Animale de companie

#rase #sacra de birmania #birmaneza #pisici #rase de pisici

Pisica Birmaneza

Pisicile birmaneze sunt recunoscute pentru blana lunga si matasoasa si ochii de un albastru briliant. Treptat si-a castigat reputatia printre crescatori si a devenit una dintre cele mai raspandite rase care fac parte din categoria pisicilor cu parul semi-lung.

 

Origine si scurt istoric

 

Birmaneza este originara din Myanmar, fosta Birmania, unde era crescuta la Templele Budiste. In 1919, o pereche de pisici Birmaneze au fost trimise de la Templul Lao-Tsun in Europa, Franta. Masculul (Maldapour) a murit pe drum insa femela (Sita), care era gestanta a ajuns cu bine la destinatie unde a dat nastere puilor.

In 1959, a ajuns in SUA prima pereche de pisici Birmaneze, iar in 1967 a fost recunoascuta oficial ca rasa in America. De atunci Birmanezele s-au inmultit considerabil si au devenit una dintre cele mai populare rase de pisici cu parul mediu, conform CFA (Cat Fanciers' Association).

 

Caracterisici fizice

 

Blana. Aceasta rasa este incadrata in categoria pisicilor cu parul semi-lung. Are blana lucioasa, cu aspect matasos, nu se incurca usor iar in zona gatului se poate observa un guler abundent. Pe abdomen aceasta este putin ondulata.

Birmanezele se nasc complet albe, blana incepand sa se inchida pe parcursul cresterii. La maturitate, blana pisicii este de culoare deschisa crem-aurie, insa are extremitatile (capul – in zona botului si a urechilor-, coada si labutele) de culoare ciocolatie. Pentru a fi recunoscuta oficial trebuie sa prezinte „sosetele” albe la baza labutelor.

Sunt recunoscute si pisicile care au terminatiile de culoare bruna, albastru-cenusie sau liliachie.

Capul. Birmaneza are capul lat si prevazut cu o barbie puternica. Fruntea este convexa si tesita.

Ochii. Sunt mari, aproape rotunzi, cu colturile exterioare orientate putin in sus. Culoarea acestora este albastru safir.

Urechile. Au o marime medie, sunt usor rotunjite la varf iar baza este aproape egala cu inaltimea.

Corpul. Birmaneza are corpul lung si indesat, femelele avand o statura mai mica decat cea a masculilor.

Membrele. Au marime medie, aspect greoi si sunt prevazute cu gheare puternice.

Coada. Pentru a fi recunoscute la expozitii, marimea cozii trebuie sa fie proportionala cu cea a corpului.

 

Speranta de viata

 

Birmanezele traiesc aproximativ 15 ani.

 

Greutate

 

Femelele cantaresc in jur de 4,5 kg iar masculii pot cantari 8 kg.

 

Comportament

 

Birmanezele sunt usor de ingrijit, devotate stapanilor, perfecte pentru familiile cu alte animale sau copii. Sunt pisici inteligente, foarte curioase, uneori neastamparate si foarte jucause, pana la varste inaintate.

Ele sunt tacute, miorlaind doar atunci cand le este foame sau cand nu li se acorda atentie. Miorlaitul lor este subtire si melodios in comparatie cu alte pisici.

Datorita temperamentului lor bland si tandru sunt usor de ingrijit si de rasfatat. Se ataseaza doar de membrii familiei, insa se va atasa mai mult de o singura persoana, cu care va dori sa stea in permanenta. Desi adora sa fie rasfatate si sa te joci cu ele, nu vor sta sa fie mangaiate de straini.

Aceasta rasa se adapteaza cu usurinta in functie de programul stapanului si il va astepta nerabdatoare sa se intoarca acasa.

 

Sanatate si ingrijire

 

Birmanezele sunt in general pisici sanatoase, fara boli specifice rasei. Se imbolnavesc greu, insa unele dintre acestea pot suferi de cardiomiopatie. De aceea au nevoie de vizite periodice la medicul veterinar. De asemenea, pot fi sensibile la anestezice.

Blana Birmanezelor nu se incurca, asadar au nevoie de perieri zilnice doar in perioada naparlirii. In restul anului se pot peria la 3-4 zile. Astfel sunt animalele perfecte pentru cei care isi doresc o pisica cu par semi-lung, insa nu au timp sa o ingrijieasca.

Deoarece Birmanezele nu prezinta riscuri de ingrasare pot fi hranite fara restrictii. Este recomandat ca cea mai mare parte din hrana zilnica a acesteia sa fie frana speciala pentru pisici. Ii mai poti da si hrana umeda speciala, dar si carne de pui sau peste alb, fripte sau fierte foarte bine.

 

Compatibilitate cu alte animale si copii

 

Birmanezele sunt unele dintre pisicile care se ataseaza foarte mult de membrii familiei. Sunt tolerante cu cei mici si cu alte animale si marea majoritate a acestora pot coexista fara probleme cu alte pisici, caini sau chiar pasari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare