Animale de companie

#ingrijire caini #piometru #piometru la caini #tratare piometru

Piometrul la caini - simptome, prevenire si tratament

Piometrul reprezinta o infectie periculoasa care apare la nivelul uterului cateluselor. In general, aceasta infectie apare in urma administrarii unor tratamente hormonale care au rolul de a preveni gestatia la cateluse.

Piometrul este destul de periculos, mai ales ca simptomele sunt vizibile abia dupa ce infectia avanseaza foarte mult, iar in tesutul uterin se formeaza deja puroi.

In plus, infectia netratata poate fi fatala cainelul deoarece puroiul incepe sa se imprastie in organism si sa afecteze organele. Medicii veterinari aseamana piometrul cu apendicita la oameni, mai ales ca ambele infectii sunt localizate in zona abdominala.

In principiu, piometrul apare la nivelul tesutului din interiorul uterului. Acest tesut pregateste uterul pentru sarcina si se ingroasa atunci cand nivelul de progesteron este ridicat (dupa perioada de calduri, in general). Daca tesutul se ingroasa prea mult, duce la formarea unor chisturi si asa apare piometrul.

Piometrul la caini - simptome

Piometrul se manifesta prin umflarea abdomenului, prin lipsa poftei de mancare, febra, depresie, voma, consumul unei cantitati mari de apa, dificultati la urinare si diaree.

De asemenea, daca patrupedul consuma multa apa, nu are chef de joaca si are scurgeri neobisnuite din zona organelor genitale, ar fi bine sa ceri ajutor specializat. Catelul trebuie dus, in aceste conditii, cat mai repede la un medic veterinar pentru un control detaliat.

Prevenirea piometrului

Medicii recomanda adesea eliminarea uterului si a ovarelor, astfel incat aceasta infectie sa nu mai fie posibila. Operatia se numeste ovariohisterectomie. Aceasta operatie implica imposibilitatea catelei de a ramane gestanta. Totusi, o catelusa fara ovare si utere va intra in continuarea in calduri.

Pentru femelele la care se doreste monta, exista tratamente care pot preveni aparitia piometrului. Acest tratament consta in injectii cu prostaglandine, un tip de hormon care are puterea de a reduce nivelul de progesteron din sange si contracta uterul pentru a se elimina puroiul si bacteriile. Acest tip de tratament este insa ineficient in cazul femelelor care sunt in stare grava.

Tratarea piometrului

In general tratamentele cu antibiotice si injectiile nu sunt de folos in tratarea piometrului, decat in situatia in care infectia a fost depistata in timp util. Altfel, daca infectia este destul de avansata, iar starea catelusei este grava, singura solutie este interventia chirurgicala.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea