Animale de companie

#pisici #peste #alimentatie #hrana

Pestele, benefic pentru alimentatia pisicii?

Pestele este un aliment care le incanta pe majoritatea felinelor si in concluzie acesta este perceput de oameni ca facand parte din dieta pisicii. Cercetarile facute in ultima vreme au aratat ca pestele este in acelasi timp benefic dar poate fi si daunator.

Pestele face parte din dieta naturala a pisicilor?

Deoarece domesticirea pisicilor a fost influentata la scara larga, preferintele pisicilor in ceea ce priveste hrana s-au schimbat de-a lungul timpului. Cercetatorii au facut studii in ceea ce priveste dieta naturala a ancestorilor pisicilor domestice: Pisica salbatica europeana (felis silvestris silvestris), Pisica de stepa Asiatica (felis silvestris ornata) si Pisica salbatica Arficana (felis silvestris lybica). In dieta niciuneia dintre acestea nu era inclus pestele. In schimb, in cazul dietei naturale a pisicii de stuf (felis chaus), care traia in jungla, era inclus si pestele desi aceasta obisnuia sa manance in special rozatoare sau pasari.

Cu toate acestea, desi pestele nu facea parte din hrana lor naturala, poate fi un aliment benefic pentru pisici?

Peste crud sau la conserva?

Ton la conserva. Este unul dintre cele mai populare alimente cu care pisicile de apartament sunt hranite. Nu este un lucru neobisnuit ca multe dintre pisicile carora li s-a oferit ton la conserva sa refuze alte tipuri de mancare. Hranirea pisicii pe termen lung cu acest preparat poate duce la aparitia problemelor legate de inflamatia tesutului adipos cauzat de deficitul de vitamina E .

Deficienta de Vitamina E este adesea cauzata de hranirea pisicii cu ton la conserva sau alt tip de peste conservat in ulei vegetal.

Pe langa faptul ca aceste produse sunt sarace in Vitamina E, acestea contin foarte multi acizi grasi care duc la oxidarea Vitaminei E existente in corpul pisicii.

De asemenea, tonul sau alt peste conservat in ulei sau suc propriu nu constituie o dieta echilibrata pentru pisica. Desi este bogat in proteine nu ii pisicii suficienti aminoacizi si pentru a ajuta la mentinerea sanatatii acesteia.

Peste crud. Multi dintre nutrientii intalniti in carnea de peste sunt sensibil la caldura, acestia fiind distrusi in timpul prepararii. De asemenea, multi dintre nutrientii esentiali in hrana pisicii sunt intalniti in organele pestelui sau in oase (de exemplu Vitamina A si Calciu se afla in oase). Asadar pisicile vor beneficia de o dieta echilibrata numai in cazul in care mananca pestele in intregime, insa oasele de peste nu sunt benefice pentru pisici, deoarece acestea pot duce la perforarea intestinelor. Pe langa acest lucru s-a mai descoperit ca o enzima intalnita in carnea de peste crud duce la distrugerea Vitaminei B1, ceea ce poate duce la lipsa apetitului. Aceasta enzima poate fi insa distrusa in timpul gatirii.

Pestele, supliment in dieta pisicii?

Pestele crud sau gatit acasa (fiert sau fript, fara adaosuri de condimente) poate face parte din alimentatia pisicii. Atat pestii de apa dulce cat si cei de apa sarata sunt benefici pentru pisica deoarece contin aminoacizi si acizi grasi esentiali in alimentatia acesteia. Cu toate acestea, nu ii da pisicii peste cu oase deoarece oasele ii pot provoca afectiuni grave.

In concluzie, pestele poate fi introdus in alimentatia unei pisici, insa acesta nu trebuie sa constituie hrana zinica a acesteia.

Atentie! In cazul unei pisici mofturoase, care refuza sa manance alte alimente inafara de peste este indicat sa i se acorde suplimente alimentare precum calciu, potasiu, Vitamina A, D, E si un . Contacteaza medicul veterinar pentru a sti in ce cantitati trebuie acestea administrate si cat de des.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea