Animale de companie

#papillon #caini #animale #rase

Papillon

Numit dupa un fluture datorita urechilor sale franjurate, caine dragalas si tandru, desi nu este o rasa prea populara. Un favorit al regalitatii, acest caine miniatural nu adora nimic altceva decat sa doarma toata ziua in poala confortabila a stapanului sau.

 

 Istoricul si originea

 

Papillon-ul este un caine "de jucarie" a carui prima consemnare istorica dateaza de la inceputul anilor 1500. Aceasta rasa de talie mica , facand ulterior trimitere la spaniel-ul pitic, se crede ca ar avea origini in Spania. Odata cu trecerea timpului, acesta a devenit un caine de salon foarte popular, in special, printre membrii familiilor regale. Aceasta rasa a cunoscut o inflorire in Italia, Franta, Polonia si alte tari europene pana in anii 1600. Pana la acest moment, rasa si-a castigat numele de Papillon, care se traducea ca fluture in limba franceza. In timp ce unii caini au urechile ridicate cu franjuri similar fluturilor, altii au urechi care atarna. In mod interesant, ambele varietati sunt acceptate in cadrul competitiilor. Papillon-ul a fost acceptat de catre American Kennel Club ca rasa oficiala in 1915.

 

 Aspectul exterior si marimile

 

Blana Papillon-ului este lunga si fina, fara a prezenta puf. Urechile prezinta franjuri lungi, iar coada are aspectul unei pene matasoase. Roba acestui caine este alba cu pete de diferite culori admise. Parul de pe cap, incluzand si urechile, nu trebuie sa fie de culoare alba. De asemenea, toti Papillon-ii complet albi nu sunt acceptati in cadrul competitiilor. Nasul, buzele si pleoapele sunt pigmentate, de culoare neagra. Ochii prezinta o culoare de la maron pana la negru. Acest caine prezinta un cap mic cu o expresie inteligenta. Papillon-ii au miscari lente si gratioase.

Papillon-ii adulti au o inaltime la nivelul greabanului de 20-28 cm atat la mascul, cat si la femela. Greutatea este de 4-5 kg la mascul si de 3-4 kg la femela.

 

 Personalitatea

 

Papillon-ul este un caine de casa placut, caruia ii place sa intre in contact cu oamenii. Sunt indragiti pentru firea lor placuta si vioaie. Papillon-ii, in general, nu latra excesiv.

 

 Relatiile cu familia si casa

 

Papillon-ul este un caine de casa exceptional. Rasa, in general, tinde sa se inteleaga bine cu copiii si alte animale de casa . Este de perferat sa se introduca alte animale in casa pe perioada in care Papillon-ul este inca pui. Adora plimbarile si datorita dimensiunilor sale mici, acest caine este ideal pentru cei care locuiesc intr-un apartament.

 

 Dresajul

 

Papillon-ul este inteligent si usor de dresat. Este un caine activ si dornica sa invete.

 

 Aspecte particulare

 

Papillon-ii sunt caini destul de usor de intretinut; totusi, o atentie suplimentara ar trebui acordata blanii. Parul matasos poate deveni mat daca nu este periat cu regularitate. Periatul de cateva ori pe saptamana, pentru circa 10-15 minute este excelent. Parul mai lung din spatele urechilor si de pe burta este mult mai predispus la incurcare.

 

 Boli si afectiuni curente

 

Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce in timp de pierderea vederii. Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave. Distrofia corneeana determina aparitia unor pete pe suprafata (cornee) ochiului. Aceasta afectiune se produce, de obicei, la ambii ochi si nu afecteaza vederea.

Durata medie de viata a Papillon-ului este de 12-15 ani.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului