Animale de companie

#animale #caini #rase #ogar

Ogar Irlandez

Ogarul Irlandez este o rasa de caini de talie mare . Denumirea cainelui in engleza este Irish Wolfhound si vine de la scopul pentru care rasa a fost folosita initial: vanatoarea de lupi. Denumirea nu are nicio legatura cu infatisarea cainelui, acesta nefiind asemanator in niciun fel lupilor.

 

Istoric

 

Ogarul Irlandez este o rasa foarte veche de caini, existenta de peste 2000 de ani. Aceasta a fost adusa in Irlanda si apoi in Anglia de popoarele celte. Rasa a fost folosita initial in Anglia pentru vanatoarea de lupi. Lupii se inmultisera peste masura si ramanand fara hrana veneau in sate pentru a se hrani, ducand astfel la decimarea populatiei.

Vazad acestea, Oliver Cromwell a adunat in repetate randuri mai multi caini din aceasta rasa si organiza vanatori pentru a distruge lupii. Cand lupii nu au mai constituit o amenintare pentru locuintori, rasa nu a mai fost folosita si aproape ca a disparut.

In secolul al XIX-lea insa, Capitanul englez Graham s-a ocupat cu selectionarea si dezvoltarea rasei. Pentru a obtine exemplare mai frumoase, acesta a inmultit Ogarul Irlandez cu rase de caini precum Dog German , Deerhound si Pyrenean Mountain Dog.

In anul 1885, Capitanul Graham, impreuna cu alti creascatori au fondat clubul Irish Wolfhound si au intocmit standardele rasei.

 

Caracteristici fizice

 

Corpul este foarte musculos si puternic. Cainele poate atinge dimensiunile unui ponei. Spre deosebire de alte rase, lungimea corpului unui Ogar Irlandez este mai mare decat inaltimea. Umerii puternici, gatul musculos, pieptul adanc si abdomenul retractat, fac ca aceasta rasa de caini sa fie foarte spectaculoasa.

Picioarele se temina cu labe mari, rotunde si puternice. Coada este lunga si musculoasa. Aceasta este purtata in jos si usor curbata inspre inafara.

Blana este aspra, sarmoasa si datorita faptului ca nu e uniforma are un aspect „cifulit”. Blana poate fi intalnita in nuante de: alb, gri, maro sau negru. Blana poate fi unicolora sau pestrita.

Dimensiunile standard ale rasei sunt: 85-95 cm inaltime la mascul si 50-80 cm inaltime la femele. Greutatea este cuprinsa intre valorle de 46-70 kg, la ambele sexe.

Capul este mare si lung. Urechile sunt mici si lasate, exceptie facand momentele de incordare in care cainele le tine drepte. Ochii de marime medie sunt inchisi la culoare.

 

Temperament

 

Nu este un caine recomandat persoanelor care pana in prezent nu au mai avut un caine agresiv sau unul de talie mare. Acestia sunt destul de incapatanati, desi nu la fel de incapatanati precum alte rase. Din cauza instinctului de vanator poate fi mai dificil de dresat, insa cu putina rabdare si atentie poate invata rapid diverse trucuri.

Este un caine foarte bland care se ataseaza cu usurinta de membrii familiei, fiind foarte tolerant cu copiii. Cu toate acestea nu este bine sa fie lasat nesupravegheat in preajma copiilor mici, deoarece ii poate lovi involuntar cu coada sau ii poate da jos din dorinta de a se juca.

Din cauza instinctului de vanator pe care acest caine il are, nu este indicat sa fie tinut intr-o casa in care exista pisici sau alte rozatoare, precum iepuri.

Nu este un caine foarte bun pentru paza. Acesta latra doar rareori, nefiind un caine galagios.

 

Sanatate

 

Din nefericire este o rasa de caini afectata adesea de diferite afectiuni. Cele mai intalnite sunt cardiomiopatia dilatata si cancerul osos.

Torsiunea gastrica este o alta afectiune intalnita adesea la exemplarele din aceasta rasa. Din aceasta cauza, medicii recomanda ca animalele sa nu faca miscare dupa ce au mancat. De asemenea, un alt lucru important este sa nu li se acorde portii mari de hrana la o singura masa. Cel mai bine este ca animalului sa i se dea sa manance cantitati mai mici de hrana de mai multe ori pe zi.

Speranta de viata a unui caine din rasa Ogar Irlandez este de 6-10 ani.

Sursa foto : www.dublinirishfestival.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare