Animale de companie

#newfoundland #caini #animale #rase

Newfoundland - Terra Nova

Newfoundland -ul sau Terra Nova are o lunga istorie ca si companion al oamenilor. Caine utilitar, Newfoundland este adesea utilizat in operatiunile de salvare din apa. Newfoundland-ul este un protector al familiei, de talie mare, un caine dragalas si afectuos, un confident si, uneori, un salvator.

 

Istoricul si originea

 

Originea exacta a Newfoundland-ului este neclara. Se considera ca stramosii sai ar fi ajuns in tinuturile Newfoundland odata cu pescarii, din Europa. De-a lungul timpului, stramosii primari, care ar fi putut fi cainele Ciobanesc de Pirinei, Husky si altii au fost imperecheati selectiv pana cand s-a creat rasa Newfoundland.

Newfoundland-ul este un caine utilitar, fiind folosit atat pe teren, cat si in apa. Cainii Newfoundland sunt intensiv utilizati in operatiunile de salvare din apa si, mai putin, la ajutarea pescarilor la tractarea si transportarea pachetelor grele. American Kennel Club a acceptat Newfoundland-ul ca rasa in 1979.

 

Aspectul exterior si dimensiunile

 

Newfoundland-ul prezinta o blana dubla, impermeabila, moderat de lunga. Majoritatea cainilor sunt de culoare neagra, monocolor, desi unii pot fi albi cu negru, referindu-se de fapt la Landseer. Alte culori ale acestui caine includ bronzul, albastru si maron.

Newfoundland-ul prezinta un cap masiv, cu un bot de lungime medie. Urechile sunt mici si purtate lasat. Datorita aparitiei lor maiestoase si impunatoare, sunt subiecte favorite a multor artisti.

Cainii Newfoundland prezinta o inaltime la umar de 69-74 cm la mascul si de 63-69 cm la femela, si o greutate de 59-68 kg la mascul si de 45-54 kg la femela.

 

Personalitatea

 

Newfoundland-ii sunt calmi, echilibrati si companioni devotati. Nu sunt cunoscuti ca si caini care latra excesiv. Sunt caini de paza protectori, dar nu agresivi. Sunt considerati caini foarte curajosi, iar cutezanta lor este legendara.

 

Relatiile cu familia si casa

 

Newfoundland-ul se intelege bine cu copiii si cu alte animale de companie datorita temperamentului lui echilibrat si inteligentei. Acest caine necesita un volum semnificant de spatiu datorita taliei sale mari, motiv pentru care este posibil sa nu fie un caine de companie bun pentru persoanele care detin pentru prima data un caine.

 

Dresajul

 

Newfoundland-ul este un caine inteligent si dornic sa invete. Exceleaza in antrenamentele in apa, de salvare si de supunere. Datorita taliei si greutatii lor, nu sunt foarte buni sprinteri. Sunt foarte usor de dresat.

 

Aspecte particulare

 

Newfoundland-ul este cunoscut pentru faptul ca saliveaza excesiv. Acest aspect poate crea disconfort pentru anumite persoane, desi, multi crescatori considera problema salivatului un sacrificiu mic in schimbul detinerii unui caine temperat, sufletist.

Ingrijirea zilnica este necesara pentru a-i mentine blana dubla neincurcata circa 15 minute pe zi. Desi acesti caini naparlesc moderat si sezonier si nu sunt cunoscuti ca ar genera alergii la om.

Desi este bine cunoscut ca adora sa fie in jurul oamenilor, Newfoundland-ul poate petrece un volum semnificant de timp in mediul exterior, daca vremea este adecvata. Datorita blanii sale duble, lungi, acesti caini nu tolereaza caldurile extreme sau umiditatea, preferand climatele mai reci.

 

Boli si afectiuni curente

 

Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia. Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.

Hipertermia brusca este o afectiune serioasa determinata de incapacitatea organismului cainelui de a mai stabiliza temperatura corporala.

Alimentatia neadecvata genereaza la acesti caini eczeme umede.

Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce in timp de pierderea vederii.

Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza normal. In lipsa unei secretii suficiente de hormon tiroidian , afectiunea mentionata se poate produce.

Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.

In plus, Terra Nova este predispus la atopie, cistinurie si cardiomiopatie.

In medie, speranta de viata la Terra Nova este de 7-10 ani.

Sursa foto : www.town.stanthony.nf.ca

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea