Katie Hinde, biolog al Universitatii Harvard, a derulat mai multe experimente prin care a incercat sa observe eventuale modificari in cantitatea si calitatea laptelui produs de mamifere, in functie de nevoile puilor nou-nascuti.
"Pana de curand, a circulat acest mit conform caruia laptele mamar are o formula standard, cel putin in cazul maimutelor si al vacilor [...] De fapt, retetele biologice pentru "fii" si "fiice" pot sa difere foarte mult", a declarat Hinde in cadrul unei conferinte a Asociatiei Americane pentru Avansarea Stiintei.
In cele din urma, Hinde si echipa de cercetatori cu care a lucrat au constatat ca maimutele produc o cantitate mai mare de lapte pentru puii de sex feminin si ca densitatea acestuia este mai mare, astfel incat sa compenseze gradul mai ridicat de vulnerabilitate al puilor-femela.
Repetand experimentul pe un esantion de 1,5 milioane de vaci Holstein, cercetatorul a demonstrat ca si in acest caz cantitatea este mai mare cu 1,6 procente in cazul puilor-femela decat in cel al masculilor. Laptele produs pentru puii de gen feminin contine mai mult calciu, pentru ca acestea tind sa se dezvolte mai repede.
Sursa foto: doublethink.us.com