Animale de companie

#locuinta toxica #locuinta pisici #pisici

Locuinta poate fi toxica pentru pisica! Cum se poate imbolnavi aceasta, aparent, fara motiv

Daca esti un iubitor al pisicilor iti recomnadam sa citesti randurile urmatoare. Noile studii arata ca unele produse si articole banale de uz casnic pot reprezenta un pericol grav pentru animalul tau de companie.

 

Hipertiroidismul la pisici

S-ar putea sa crezi ca daca ii permiti felinei tale preferate sa stea pe canapea alaturi de tine ii faci o favoare. Cu toate acestea, locul acesta de odihna iti poate expune pisica la toxine care sa ii dezvolte hipertoridismul. Potrivit unui studiu publicat in revista American Science Society & Technology, este posibil ca agentii de ignifugare din articolele de uz casnic obisnuite sa fie tresponsabili de hipertiroidismul la pisici. Acesti agenti de ignifugare se regasesc in mobilierul tapitat dar si in parfumuri. Cercetatorii considera ca ingredientele pot actiona ca agenti distrubanti endocrini si provoaca aceasta stare tiroidiana la pisici. Simptomele sunt pierderea in greutate, apetit si sete crescute si urinarea foarte frecventa.

 

Pericolul din substantele ignifuge

Hipertiroidismul este cea mai fercventa boala endocrina intalnita la pisicile in varsta si a devenit mult mai frecventa odata cu introducerea substantelor ignifuge de uz casnic. Este vorba despre efectul ingredientelor din aceste substante, cum ar fi eterurile difenil polibromate(PBDE). In timp ce PBDE-urile au fost eliminate in mare parte din produse in 2004, au fost introduse altele, inclusiv anumiti esteri organofosfat (OPE) numiti TDCIPP. In timp ce PBDE au fost anterior legate de hipertiroidismul felin, OPE-urile nu au fost inca analizate din acest punct de vedere.

 

Studiul cu ajutorul etichetelor cu silicon

In cadrul studiilor efectuate pentru a determina legatura dintre hipertiroidismul felin si substantele ignifuge, cercetatorii au ales 78 de pisici de casa cu varsta minima de 7 ani, jumatate cu hipertiroidism, jumatate fara. Ei au dat proprietarilor acestor pisici etichete de silicon pe care felinele lor trebuiau sa le poarte 7 zile, apoi au analizat siliconul (acesta are capacitatea de a atrage compusii organici volatili si semi-volatili). Rezultatul a fost urmatorul: pisicile cu hipertiroidism au avut un nivel mai ridicat de TDCIPP, iar cele non-hipertiroidiene, care au fost expuse mai mult la TDCIPP au avut concentratii mai mari de hormon care de obicei este crescut in hipertiroidism. Ei au descoperit, de asemenea, ca expunerile mai mari ale TDCIPP au fost asociate cu consumul de parfum, cu casele construite dupa 2005 si cu pisicile care dorm pe mobila tapitata.

 

Desi credem ca am facut curat, casa este plina de toxine

Suntem indreptatiti sa credem ca, daca folosim produse ecologice, casa noastra nu contine toxine, insa nu este chiar asa. Unele ingrediente din produse la care nici nu ne-am astepta, sunt contaminate cu toxine si inca reprezinta o problema.

 

Cat de curata este casa ta?

Desi frecam, maturam si stergem praful, toxinele pot ajunge peste tot. Ele sunt in aerul respirat, in produsele de curatare pe care le folosim si in multe din obiectele de uz casnic. Chiar si cele mai nevinovate produse pot contine substante care dauneaza sanatatii in moduri insidioase, de la declansarea bolilor respiratorii, pana la bolile hormonale, atat la oameni cat si la feline. Astfel, pericole sunt in pardoseli, in covoarele noi, in saltele, in odorizante si chiar in produsele de curatare folosite.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea