Animale de companie

#pisici #hrana #alimentatie #ingrijire

Iarba, esentiala in alimentatia pisicii

Probabil ca ai observat pisicile mananca iarba in mod constant. Aceasta ajuta la eliminare ghemurilor de par. Daca stai la bloc, este important sa-i plantezi pisicii tale iarba speciala pe care o gasesti in hypermarketuri sau grau si/orz intr-un ghiveci . Astfel vei evita ca pisica sa manance plante toxice.

 

Pentru a intelege mai bine ce este un ghem de par, hai sa analizam o alta specie de animal: bufnita. La o observare mai atenta a comportamentului, pisica si bufnita au multe lucruri in comun: amandoua sunt animale solitare, vaneaza rozatoare la lasarea intunericului si ambele specii se confrunta cu problema ghemului de par.

Bufnita este un animal carnivor si mananca o mare varietate de animale precum: pasari, cartite , soareci, iepuri, sconcs, broaste si insecte. Bufnita, ca multe alte pasari, inghite prada cu totul. Deoarece nu are dinti, aceasta nu poate mesteca. Din aceasta cauza, bufnita isi foloseste ciocul puternic si ascutit, pentru a sfasia prada si apoi inghite bucati intregi din aceasta. Bufnita digera incet prada, separand materia moale (precum carnea) de cea tare (precum oasele). Apoi regurgiteaza materia tare impreuna cu cea care nu poate fi digerata precum penele sau blana animalelor.

Pisica este un animal carnivor si se hraneste cu animale precum: soareci, sobolani, veverite, pasari si uneori iepuri , reptile, insecte si unele varietati de amfibieni. Deoarece pisica nu poate rumega, ea are un proces de digestie special. Pisica rupe sau musca bucati din carne si o inghite atat de repede incat saliva nu are timp sa inceapa procesul de digestie. Lichidul gastric este mult mai acid decat cel al oamenilor; de fapt este intr-atat de acid incat poate inmuia si oasele. Pisica poate digera astfel carnea si oasele animalelor, dar nu poate digera blana si penele care sunt alcatuite din proteine nedigerabile. Acestea impreuna cu parul inghitit de pisica in timp ce se toaleteaza vor fi regurgitate.

Daca pisica mananca bucati de vegetale crude sau plante, care nu pot fi digerate, acestea pot fi de asemenea, intalnite in ghemurile de par.

Procesul de regurgitare a ghemurilor de blana are loc in mod regulat si este indus adesea de catre pisica prin consumul de iarba. Acesta previne ca materia nedigerabila sa coboare catre tractul digestiv lucru care ii poate provoca indigestie, lipsa apetitului de mancare si constipatie.

Sursa: www.catgrass.net

Pisica mananca iarba in mod instinctiv. In cazul in care aceasta nu are iarba la dispozitie, pisica se va rezuma la consumarea plantelor pe care le gaseste in casa sau a materiilor anorganice precum hartia sau lana. De vreme ce comportamnetul acesteia nu poate fi modificat, cea mai buna solutie este sa-i oferi pisicii de interior o sursa de iarba sau germeni de grau sau orz. In acest fel vei preveni ca pisica sa-si faca rau mancand plante toxice.

In ciuda faptului ca pisica poate lasa impresia ca mananca iarba cu pofta, aceasta nu ii furnizeaza nicio sursa de proteine. Nu numai ca pisicile sufera de deficiente nutritionale , dar le lipsesc bacteriile intestinale necesare pentru digestia de plante pe baza de celuloza, precum si enzimele necesare pentru descompunerea de carbohidrati. Cu toate acestea este foarte important pentru sanatatea pisicii sa consume iarba, chiar daca nu este hranitoare. Adesea bucatile de iarba inghitite vor declansa regurgitarea ghemurilor de par chiar daca nu este neaparat necesar ca ghemurile de par sa fie date afara. Iarba poate avea, de asemenea, o functie importanta de capturare a parului ingerat de pisica si de a-l directiona catre tractul digestiv. Acesta, impreuna cu iarba vor fi eliminare prin fecale.

Sursa: www.felinefuture.com
Sursa foto : www.thegreenhead.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea