Animale de companie

#caini #animale #rase #setter

Gordon Setter

Gordon setter -ul este mai calin decat majoritatea celorlalti setter, dar adora tinuturile rurale cu pajisti intinse numai bune de colindat.Gordon setter-ul este cel mai mare, cel mai masiv si cel mai molcom dintre rasele de setter. Acest caine tenace este construit sa munceasca intreaga zi.

 

 Istoricul si originea

 

Gordon setter-ul, cunoscut inital si ca Gordon Castle setter, a fost initial creat in Scotia in anii 1600 si denumit setter-ul negru cu cafeniu, sau cu puncte de foc. Gordon setter-ul era utilizat ca si caine de vanatoare scotian care lua urma si pointa vanatul de talie mica cu pene. Ei si-au castigat popularitatea atunci cand la inceputul anilor 1820, rasa i-a trezit interesul celui de-al patrulea duce de Gordon. La scurt timp dupa aceea, acesti caini au devenit cunoscuti ca si Gordon setter-ii. Gordon setter-ul este un vanator metodic si iscusit. Prima pereche de Gordon setter-i a fost importata in America in 1842. In cele din urma, rasa a devenit un caine de companie indragit, pe langa faptul ca era deja un caine de vanatoare excelent.

Astazi, rasa este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.

 

 Aspectul exterior si dimensiunile

 

Gordon setter-ul se diferentiaza de setter-ii irlandez si englez prin corpul mai robust, capul mai masiv, precum si prin coloritul blanitei sale ondulate si matasoase. Gordon setter-ul este zvelt, inalt cu un cap masiv, lung cu linii rotunjite, cizelate. Nasul este negru, cu narine evidente si un stop pronuntat, iar ochii ovali sunt caprui cu o expresie inteligenta. Urechile sunt late, pendulante si ascutite la varf, iar coada este dreapta si stufoasa, mai groasa la baza si mai subtire spre varf. Pieptul adanc ajunge pana la nivelul coatelor, dar nu trebuie sa fie extrem de lat. Labele trebuie sa fie asemanatoare celor de pisica, cu degetele arcuite si bine imbracate cu par. Pintenii trebuie amputati.

Gordon setter-ul are o blana bogata si matasoasa, neteda sau usor ondulata, de culoare negru intens, lucios cu pete de la cafeniu la mahon rosiatic. Parul este mai lung pe membre, fata interna a corpului, urechi si coada.

Gordon setter-ul adult poate atinge o inaltime la nivelul greabanului de circa 61-69 cm la mascul si de 58-66 cm la femela si o greutate corporala in jur de 25-36 kg la mascul si de 20-32 kg la femela.

 

 Personalitatea

 

Gordon setter-ul este un caine de vanatoare agil si foarte inteligent si in acelasi timp supus si loial familiei sale. Sunt caini afectuosi, fiind companioni excelenti. Curajos, prietenos si vesel, Gordon setter-ul se poarta ireprosabil cu copiii. Poate deveni gelos fata de alte animalute de casa, dar este, in general, tolerant cu acestea. Acestei rase ii palce sa hoinareasca in cautarea de aventura, astfel ca ar fi o ideea buna sa aveti curtea imprejmuita.

Gordon setter-ul are nevoie de un stapan care este in acelasi timp si ferm, dar si rabdator. Per ansamblu, este un caine tolerant care este dispus sa se adapteze oricarei situatii pentru a va fi in preajma.

 

 Relatiile cu familia si casa

 

Gordon setter-ul este un caine excelent atat pentru persoanele sportive, cat si pentru familiile active. Sunt vanatori cu calitati impresionante, cu un simt al mirosului foarte fin, fiind apti de a recupera, a lua urma si a vana la sol. Gordon setter-ului ii place sa alerge si sa se joace cu copiii. Sunt caini loiali si demni de toata increderea, dar sunt rezervati cu strainii.

Gordon setter-ul este cel mai docil dintre toti setter-ii, acomodandu-se cu o mai mare usurinta in mediul rural unde poate alerga nestingherit pe pajisti. Se inteleg bine si sunt toleranti cu alte animalute de companie, dar trebuie educati sa nu le fugaresca.

Gordon setter-ul poate fi crescut si intr-un apartament de bloc. Este relativ inactiv in interiorul caminului, astfel ca o curte de dimensiune mare este absolut necesara.

 

 Dresajul

 

Gordon setter-ul este inteligent, ceea ce-l face usor de educat pentru a fi ascultator si supus si pentru a efectua activitati la sol. El raspunde cel mai bine dresajului aplicat cu consecventa si multa rabdare. Dresajul sever ii poate induce anumite tulburari de comportament, putand deveni fie prea timorat, fie incapatanat.

 

 Aspecte particulare

 

Gordon setter-ul are nevoie de miscare zilnica, altfel poate gasi modalitati distructive pentru a-si consuma energia.

Gordon setter-ul necesita o periere zilnica pentru inlaturarea eventualilor scaieti sau a parului incalcit. O atentie deosebita trebuie acordata blanii in timpul perioadelor de naparlire. Gordon setter-ul naparleste moderat si sezonier. De asemenea, parul de la nivelul extremitatilor membrelor trebuie trimat, iar unghiile trebuie scurtate lunar. Imbaierea sau toaletarea cu sampoane uscate, sub forma de pudra se vor face numai cand situatia o impune.

 

 Boli si afectiuni curente

 

Ca si in cazul altor rase, Gordon setter-ul nu este scutit de anumite sensibilitati de ordin medical, de aceea se recomanda controale periodice la clinica veterinara . Dintre bolile cu o frecventa crescuta au fost semnalate urmatoarele afectiuni:

  • Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata animalului asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
  • Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.
  • Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se manifesta cu predilectie in jurul varstei de 2-5 ani.
  • Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza adecvat. In lipsa unei cantitati suficiente de hormon tiroidian, imbolnavirea se poate produce.

In completare, Gordon Setter-ii sunt predispusi diferitelor afectiuni oculare (atrofia retiniana progresiva, cataracta).

Speranta medie de viata a Gordon setter-ului este de 10-13 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare