Animale de companie

#fluture #insecte #fluturi #greta oto #aripi de sticla

Descopera miraculosul fluture cu aripi de sticla

Una dintre cele mai frumoase specii de fluturi, Greta oto sau fluturele cu aripi de sticla, este o adevarata minune a naturii. Descoper mai multe despre acasta specie de fluturi nativa continentelor americane.

Raspandit din Panama si Venezuela pana in Mexic, fluturele cu aripi de sticla i-a impresionat foarte mult pe colonizatorii spanioli ai continentului. Inainte sa primeasca numele sau stiintic "Greta morgane oto", fluturele a fost poreclit "espijitos" sau "oglinjoare".



Greta oto este una dintre putinele specii de fluturi care au un comportament de imperechere specific pasarilor. Fiecare mascul isi prezinta aripile superbe femelelor care sosesc in teritoriul sau.



Cu o anvergura a aripilor variabila intre 5,6 si 6,1 cm, fluturele cu aripi de sticla impresioneaza prin tesuturile sale transparente. Una dintre teoriile cu privire la acestea explica fenomenul ca o adaptare evolutiva pentru a fi mai greu de observat de pradatori.



Fluturele cu aripi de sticla are insa corpul inchis la culoare, iar marginile opace ale aripilor sale au o culoare maronie, pe care apar uneori pete rosii sau portocalii.



Greta oto nu s-a raspandit pe alte continente deoarece are un ciclu de viata care depinde de plantele din genul Cestrum. Fluturii isi depun ouale pe aceste plante care pot avea efecte halucinogene pentru om. In stadiul de omida, fluturele cu aripi de sticla consuma doar aceste plante toxice.



Cercetatorii au observat ca acest obicei protejeaza omizile de furnici si alti pradatori. La maturitate, masculii pastreaza obiceiul omizilor si se hranesc cu plante toxice din genul Asteraceae.



Alcaloizii toxici obtinuti din hrana sunt apoi transformati in feromoni cu care atrag femelele in timpul ritualurilor de imperechere.



Fluturele cu aripi de sticla migreaza pe distante foarte mari in comparatie cu alte specii. Pentru a-l observa in salbaticie, una dintre cele mai bune locatii sunt lanturile muntoase din jurul capitalei Venezuelei, Santiago de Leon de Caracas.





Sursa foto: twistedsifter.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea