Animale de companie

#veterinar #medic #analize #capuse #purici #pisica #catel #caine #deparazitare #animale

Deparazitarea la animale

Animalele, in special cele care ies din casa, contacteaza adesea paraziti precum puricii sau capusele. Iti poti da foarte simplu seama cand animalul tau a luat purici daca incepe sa se scarpine foarte des, mai ales in zona gatului si a cozii.

Tintele preferate ale acestor paraziti sunt in special animalele cu blana lunga.

Ciupiturile puricilor si muscatura capuselor produce animalelor mancarimi, usturimi si discomfort. Inca nu se cunosc solutii pentru scaparea definitiva a animalului de acesti paraziti, insa poti preveni din timp aparitia lor.

Puricii si capusele pot transmite diverse boli animalului tau. De aceea este mai bine sa previi decat sa tratezi. Alergia este cea mai intalnita afectiune care determina animalul sa se scarpine. Acesta isi poate provoca rani cu dintii sau cu ghearele ceea ce poate duce la slabirea sistemului imunitar. Cei mai afectati sunt puii, care pot face anemie din cauza pierderii sangelui.


Prevenirea infestarii cu paraziti

Tot ce trebuie sa faci este sa-ti duci catelul sau pisica la un consult veterinar. Acesta iti va recomanda in functie de varsta si rasa animalului cum sa previi aparitia puricilor si a capuselor.

Cele mai utilizate produse pentru prevenirea aparitiei parazitilor sunt zgarzile anti-purici ( o bucata costa 5 si 15 RON) , insa au o eficienta destul de scazuta.

Majoritatea medicilor recomanda pipetele periodice(acestea costa intre 18 si 84 RON 4 bucati in special cele de la Frontline sau Advantage. Acestea se aplica direct pe piele, in zona cefei (unde animalul nu ajunge sa se linga sau sa se scarpine) si au o eficienta de pana la 30-40 de zile.

De asemenea exista si antiparazitare externe de uz oral, dar care sunt mai putin cunoscute la noi. Aceste pastile contin inhibitor al sintezei de chinina, lufenuron, substante care omoara larvele si ouale insectelor, insa nu omoara si parazitii adulti . Nitempiramul, o alta substanta prezenta in unele produse de uz oral, are o actiune similara cu cea a pipetelor periodice, atacand sistemul nervos al puricilor si al capuselor.


Infestarea cu paraziti

Daca animalul tau a fost deja infestat cu paraziti problema este mai greu de rezolvat si mai costisitoare. Trebuie sa te duci cu el de urgenta la veterinar pentru un consult. Doctorul iti va recomanda doza de picaturi antiparazitare pe care trebuie sa i le administrezi si iti va prescrie si un tratament pentru deparazitarea interna. Majoritatea animalelor care contacteaza paraziti externi, pot contacta foarte usor prin intermediul acestora si paraziti interni.

Este bine sa tunzi animalul daca are blana lunga si sa-l speli cu un sampon special care mai omoara din purici. Samponul, in functie de tipul acestuia, poate actiona pe loc sau poate avea un efect de la cateva ore la cateva zile.

De asemenea in ambele cazuri, de prevenire sau de tratare, sunt recomandate zgarzile antiparazitare, in special pentru animalele care ies din casa sau care stau la curte.


Alte articole care te-ar putea interesa:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea