Animale de companie

#pisici #ingrijire pisici #alimentatie pisici #boli pisici

De ce se imbolnavesc pisicile?

Pisicile, de fel, nu sunt animale sensibile, insa in anumite cazuri si situatii, ele se pot imbolnavi. Fie ca este vorba despre o alimentatie precara, sedentarism sau schimbari de rutina, felina risca sa se confrunte cu diverse boli. Iata care sunt cele mai frecvente 3 cauze care pot provoca probleme de sanatate pisicilor.



Greseli de alimentatie


O simpla greseala de alimentatie poate provoca pisicii tale stari de voma, dermatita, inrosirea pielii si chiar mancarimi. Fie ca ii schimbi mancarea cu care era obisnuita si pe care o accepta fara probleme, fie ca ii dai sa consume anumite alimente interzise in general pisicilor, aceasta se va imbolnavi cu siguranta.

Cel mai bine este sa te rezumi la mancarea speciala pentru pisici (atat umeda cat si uscata) si sa eviti sa ii dai sa bea lapte (care ii poate provoca diaree), ton (deoarece poate contine mercur si poate avea ca urmare subnutritia), ciocolata sau alte produse care contin cafeina, resturi de la masa, carne cruda , oua sau mancare pentru catei.

Pe de cealalta parte, printre alimentele permise se numara: carnea de pasare, de vita, miel sau iepure, dar in cantitati mici. De asemenea, este recomandat ca aceste alimente sa fie preparate prin fierbere si sa nu contina sare sau alte condimente.


Schmbari de rutina


Un grup de cercetatori de la Universitatea din Ohio a descoperit ca pisicile sanatoase se pot imbolnavi daca, dintr-un motiv sau altul, sunt fortate sa isi schimbe rutina. Astfel, in cazul in care nu ii mai dai pisicii sa manance la aceeasi ora ca de obicei, daca nu ii mai permiti sa se joace cu jucaria preferata etc, felina se poate imbolnavi cu usurinta.

Rezultatul acestei schimbari poate duce la voma, tuse cu eliminarea ghemotoacelor de par, diaree, iritatii la nivelul pielii si altele.


Sedentarism


In cazul in care pisica ta este foarte lenesa si nu face decat sa manance si sa doarma toata ziua, este foarte posibil ca aceasta sa ajunga sa sufere de obezitate, diabet zaharat , boli ale ficatului, artrita si sa aiba o durata de viata mai scazuta.

Incearca sa previi sedentarismul pisicii tale prin stabilirea unui program de alimentatie cu portii mai mici (prea multa mancare consumata la o masa provoaca lene si somnolenta pisicilor) si prin joaca. Incearca sa te joci zilnic cu pisica ta, cel putin jumatate de ora pentru a o stimula sa fie mai activa si sa previi astfel imbolnavirea sa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea