Animale de companie

#caini #dresaj #animale

De ce este important sa dresezi cainele

Dresajul este unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont atunci cand adopti un caine. Un caine bine dresat este un caine fericit deoarece i se vor impune mai putine restrictii. Cu cat animalul este mai ascultator si manierat cu atat va fi mai apreciat de cei din jur.

 

Desi sunt domesticiti de sute de ani, cainii si-au pastrat inca unele instincte salbatice. Dresarea cainelui este benefica atat pentru acesta cat si pentru tine si persoanele care intra in contact cu el.

 

1 Animalul nu va avea un comportament dominant

 

Dresarea ajuta la strangerea legaturilor ce se creeaza intre stapan si animal. Chiar si in cazul unei rase mai agresive care este dificil de dresat, acest lucru poate fi posibil. Cainele nu trebuie niciodata lasat sa creada ca el este „seful haitei”. In cazul in care cainelui i se va permite acest lucru, comportamentul acestuia va fi inadecvat, in special in cazul unei rase agresive. Acesta nu va ezita sa se manifeste agresiv, chiar si cu membrii familiei daca ii supara ceva.

 

2 Dresajul poate salva viata cainelui

 

Orele de dresaj fac ca animalul sa fie ascultator si sa respecte comenzile date de stapan. In acest fel se pot preveni numeroase accidente. De exemplu in cazul in care un caine care nu este tinut in lesa , pe strada, poate fugi de langa stapan si nu va raspunde cand este chemat inapoi. In schimb daca este bine dresat acest lucru nu se va intampla.

De asemenea, un caine dresat, care asculta comenzile stapanului va putea intotdeauna sa fie luat in excursii fara probleme.

Dresarea mai este utila si in cazuri de urgenta. De exemplu, daca animalul trebuie sa paraseasca urgent un anumit loc pentru a evita un pericol. Daca acesta este dresat va trebui doar sa-i spui sa vina la tine. Totodata cainele poate fi dresat pentru a accepta mancare doar de la membrii familiei sau de la o singura persoana; astfel, scade riscul sa fie otravit.

 

3 Dresarea cainelui, beneficiu pentru toata lumea

 

Este o placere sa ai un caine dresat deoarece acesta nu va constitui un pericol pentru cei din jur, inclusiv pentru alte animale. Nu numai ca animalul va fi mai bland insa va invata mult mai repede ce lucruri nu ii sunt permise.

Un caine manierat va fi de asemenea, foarte cuminte in cazul in care ai musafiri. In cazul in care acestuia ii place sa cerseasca atentia acestora va fi suficient sa-i spui sa stea cuminte pentru a nu mai face acest lucru.

De asemenea, nu trebuie sa uiti ca aceste animale au instincte de vanator si din aceast motiv multe exemplare canine au obiceiul de a urmari diverse obiecte in miscare. Cainii sunt predispusi in special sa alerge dupa masini, alte animale sau chiar copii ( in special daca acestia fug). Aceste situatii pot fi periculoase pentru persoanele din jur, pentru alte animale sau chiar pentru cainele tau. Pentru a evita aceste situatii nelacute este important sa dresezi cainele inca din primele luni de viata pentru a asculta comenzile pe care i le spui.

Un alt avantaj al dresarii este legat de copii si de faptul ca un caine poate deveni mult mai tolerant si mai putin agresiv. In plus, cainele poate fi dresat pentru paza sau poate fi dresat sa atace un agresor fara sa il muste.

 

4 Consecintele unui caine nedresat

 

Fara a beneficia cursurile de dresaj un caine poate adopta un comportament inadecvat. Daca i se permite acest comportament toata lumea poate avea de suferit: stapanul, deoarece acesta va locui in permanenta cu animalul care nu il va asculta; vecinii, in cazul in care cainele manifesta agresivitate fata de acestia sau latra excesiv; musafirii care nu vor fi incantati de comportamentul cainelui; si nu in ultimul rand alte animale de companie care pot fi stresate sau chiar agresate de acesta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea