Animale de companie

#pisica #animale de companie #feline

Cum sa te comporti cu o pisica surda

Stiai ca unele rase de pisici pot fi afectate de surzenie ereditara, felinele cu blanita alba si ochi albastri fiind cele mai expuse la aparitia unui asemenea defect congenital? Surzenia apare si in urma unor zgomote puternice ce lezeaza timpanul, din cauza unor infectii sau a inaintarii in varsta. Pentru ca celelalte simturi compenseaza lipsa auzului, aceste pisici reusesc de cele mai multe ori sa duca o viata aproape normala. Daca pisica ta este surda, iata cum o poti ajuta sa se descurce:


1 Este bine sa tii pisica numai in interiorul casei si s-o scoti din cand in cand la plimbare, in lesa. Mediul exterior este periculos pentru o pisica surda pentru ca ea nu poate auzi zgomotul produs de masini sau de alte pericole.


2 Ataseaza-i un clopotel in zgarda ca s-o auzi cand o cauti pentru ca ea nu va putea raspunde daca o chemi.


3 Pisicile surde isi misca si ele urechile ca si cand ar fi in alerta permanenta insa se comporta astfel pentru a comunica cu stapanii. Vei observa ca in timp vei recunoaste nevoile pisicii dupa limbajul corpului ei.


4 Chiar daca nu aude, pisica ta isi va dezvolta foarte mult alte simturi astfel ca va fi atenta la orice trepidatie si va sti daca un alt animalut sau vreo persoana paseste in spatele ei. De asemenea, se va speria la fel ca o pisica normala cand va simti pe neasteptate trepidatii puternice produse de zgomote ample.


5
Daca vrei sa-i captezi atentia si vezi ca te ignora bate tare din picior. Desigur, sunt multe sanse ca pisica ta sa te simta dar sa continue sa te ignore pentru ca, surda sau nu, tot pisica ramane.


6 Pisicile surde nu isi pot controla volumul vocii astfel ca fie vor avea un mieunat foarte slab si rar, fie unul foarte puternic si insistent.


7 Felinelor le place sa se aseze in locuri inalte, de unde sa poata “monitoriza” tot ce se intampla in jurul lor. In cazul unei pisici surde, nevoia de a ocupa un loc cat mai inalt este cu atat mai acuta si este recomandat sa-i dai voie sa se catere unde vrea ea.

8
Poti sa-ti inveti pisica sa recunoasca anumite cuvinte de tipul „bravo” repetandu-i-le rar si cu miscari ample ale gurii, in timp ce ea te urmareste.


9 Sa nu fii surprins in momentul in care vei observa ca celelalte pisici ale tale miauna si „o striga” pe cea surda. Ele nu vor realiza ca felina are o problema si se vor comporta normal cu ea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea