Animale de companie

#pisici #animale #periat #pieptanat

Cum sa perii corect pisica

Prin pietanare, blana pisicii capata un aspect mai frumos si in acelasi timp se vor reduce semnificativ numarul firelor de par care cad pe podea sau a parului pe care animalul il inghite in timp ce se spala.

1. Cumpara o perie potrivita
Pentru a-ti peria corect pisica, primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa cumperi peria potrivita tipului ei de blana. In timp ce pisicile cu parul scurt vor avea nevoie doar de o perie simpla, de dimensiuni mici, cele cu parul lung vor avea nevoie de o perie mai mare si de un piepan (simplu sau dublu ) pentru a-i descurca blana cu mai multa usurinta. De asemenea, cu ajutorul pieptanului poti curata peria de parul ramas in interiorul ei.

Medicul veterinar sau vanzatorul de la PetShop te poate indruma sa alegi peria potrivita pentru pisica ta.
2. Cauta locul potrivit pentru a peria pisica
Alege un loc linistit din casa in care pisica isi petrece cea mai mare parte din timp. Astfel, va asocia aceasta activitate cu ceva placut. Aseaza-te pe canapea, intr-un fotoliu sau chiar pe jos si tine-o in brate.

3. Piaptana pisica in mod corect
Vorbeste-i pe un ton calm si mangaie-o pana adorme sau incepe sa toarca. Incepi prin a o peria pe spate, cu miscari lente si lungi de la gat si pana la coada.

Piaptana pisica in sensul cresterii firului de par. Astfel vei putea indepara o mare parte din parul care ii cade si ii vei descurca mult mai usor parul incalcit. Totodata ar fi bine sa tii cont si de faptul ca majoritatea pisicilor nu agreeaza sa fie pieptanate in sesul invers al cresterii firelor de par.

Indiferent de tipul de perie pe care il folosesti, nu apasa prea tare, deoarece o poti rani. De asemenea, daca are bucati de blana incalcita, piaptana-le cu delicatete si miscari fine. Daca vei trage cu putere de blana acesteia nu vei obtine decat refuzul acesteia de a mai sta la pieptanat.

Continua sa mangai pisica in timp ce o piepteni. Acest lucru o va ajuta sa se relaxeze si sa se bucure de sedinata de toaletare. Incearca pe cat posibil sa o mangai in zonele in care stii ca ii face placere.
 


Atentie! Nu taia blana incalcita a pisicii daca nu iti dai seama unde se termina aceasta si unde incepe pielea, deoarece o poti rani. Incearca sa o descalcesti cu ajutorul pieptanulu, iar daca nu reusesti, o poti duce la un salon de intretinere pentu animale.


4. Indeparteaza parul ramas in perie
In timp ce o perii, nu uita sa verifici cat par s-a acumulat in perie. Cand s-a strans mult par indeparteaza-l pentru a o putea pieptana in continuare. In cazul in care nu o cureti, se va strange foarte mult iar in perie si nu se va mai putea acumula restul de par care ii cade, acesta din urma imprastiindu-se prin incapere.

Odata ce ai curatat peria, pune parul intr-un vas cu apa pentru a nu se imprastia prin incapere.
5. Durata sedintelor de periere
In general o pisica cu parul lung trebuie periata zilnic, in timp ce pisicile cu par mediu sau scurt la doua-trei zile. In perioada de naparlire, cand le cade foarte mult par ar fi bine ca sedintele se toaletare sa aibe loc mai des.

Sedinta de periere nu trebuie sa dureze foarte mult. Chiar daca tie iti place sa faci acest lucru, pisica se poate plictisi si va deveni agitata. La inceput este bine ca sedintele de periere sa fie cat mai scurte (2-3 minute), ca animalul sa se obisnuiasca. Creste apoi treptat sedinta de toaletare la 5-10 minute.

La sfarsitul sedintelor, ii poti da o recompensa animalului.

Tips&Tricks:

  • Nu tine pisica cu forta! Daca aceasta nu vrea sa fie periata, las-o sa plece si reia procedeul mai tarziu;
  • Daca umezesti putin peria, parul pisicii nu va mai zbura si se vor prinde mai usor de aceasta. Ai grija insa sa nu uzi peria in exces, deoarece pisicilor nu le place apa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului