Animale de companie

#caini #medic veterinar

Cum sa mentii cainele calm la controlul veterinar

Majoritatea cainilor se tem de vizita la medicul veterinar , insa poti evita ca acest lucru sa se intample si in cazul cainelui tau. Pentru aceasta ai nevoie de putina rabdare pentru a-i arata cainelui ca vizita la medicul veterinar nu-i un lucru atat de rau.

 

1 Priveste lucrurile din perspectiva cainelui

 

Pentru a intelege cu adevarat de ce ii este teama animalului de medicul veterinar incearca sa privesti lucrurile din perspectiva lui. Vei fi surprins sa afli ca nu ai nici cea mai mica idee de te afli acolo. In plus cabinetul veterinar nu arata ca o locuinta si, in plus, miroase ciudat. Si cum asta nu este tot, o persoana straina pe care nu ai avut pana in prezent sansa de a o cunoaste, te suie pe o masa rece, te palpeaza si te inteapa. In cazul unei infectii, cum ar fi o infectie la nivelul urechii, palparea in zona respectiva va fi dureroasa. Daca vei dori sa fugi, o alta persoana straina va veni pentru a te imobiliza. Unde mai pui ca stapanul tau se uita atent la tine si iti spune ca totul va fi bine, dar nu face nimic pentru a te scapa de acolo.

Cam asa vede un caine vizita la medicul veterinar. Chiar daca incerci sa-i explici de ce se afla acolo, acesta nu va intelege.

 

2 Joaca-te de-a doctorul

 

Daca ai un caine mic va fi mai usor sa controlezi aceasta teama a animalului, in schimb in cazul unui adult vei avea nevoie de mai multa rabdare. Gandeste-te cum decurge controlul la medicul veterinar si incearca sa faci acelasi lucru cu animalul pentru a-l obisnui. Faptul ca faci acest lucru intr-un mediu relaxat, chiar la tine acasa, il va face pe animal sa perceapa altfel vizitele la medicul veterinar.

Asadar, ia-ti rolul in serios si pune cainele pe o masa. Deschide-i gura si inspecteaza-i dintii, inspecteaza-i apoi urechile, palpeaza-l usor in zona abdomenului si incearca sa ii iei temperatura. La inceput ii poti da o mica recompensa dupa fiecare inspectare pentru a-l motiva, insa pe parcurs renunta la aceste recompense. Dupa „control” scoate cainele la o plimbare.

Incetul cu incetul cainele se va obisnui cu aceste proceduri iar vizita al medicul veterinar nu va mai constitui un stres. Daca doresti poti apela la ceilalti membri ai familiei sa faca acelasi lucru. In cazul in care ai un caine care apartine unei rase agresive, nu uita ca inainte de „control” sa-i pui bonita.

 

3 Mergi in vizita la cabinetul veterinar

 

Chiar daca nu este momentul pentru un control, mergi cu animalul pana la cabinetul veterinar. In cazul in care nu este aglomeratie , cere-i medicului sa te lase sa stai 5 minute in sala de asteptare pentru ca animalul sa se familiarizeze cu mirosul. Vorbeste cu medicul si explica-i de ce te afli acolo, prezinta-i cainele si indeamna-l sa-l mangaie. Cu siguranta acesta va intelege si va aprecia efortul pe care il depui. Un caine care sta cuminte la controlul veterinar va ajuta ca examinarea sa fie mai usoara si pentru medic, nu numai pentru caine.

 

4 Comporta-te adecvat cu animalul in cabinetul veterinar

 

Distrage-i atentia cainelui de la ceea ce se intampla in jurul lui in timpul consultului veterinar dar si in sala de asteptare. Vorbeste-i pe un ton calm, mangaie-l si lauda-l pentru comportamentul sau. Poti lua si cateva recompense la tine pentru a i le da dupa consult.

In cabinetul veterinar nu inceta sa vorbesti cu acesta si sa-l lauzi cand sta cuminte. De asemenea, mangaie-l pe cap pentru a se simti mai confortabil.

In cazul in care animalul se afla la veterinar in urma unui accident si sangereaza, este mai bine sa astepti in afara cabinetului daca ti se face rau pana cand medicii termina consultatia. Animalul va simti teama pe care o ai si va observa ca nu ti-e bine va incepe sa se agite, ingreunand consultul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului