Animale de companie

#pisici #ingrijire #blana

Cum sa mentii blana pisicii stralucitoare

Aspectul blanii, dar si felul in care pisica este ingrijita reflecta sanatatea acesteia. Asigura-te ca pisica ta este sanatoasa si ingrijeste-o corespunzator pentru ca aceasta sa aiba o blana stralucitoare.

 

Indiferent de rasa din care pisica face parte, de tipul blanii sau culoare, aceasta trebuie sa fie ingrijita corespunzator pentru a avea un aspect lucios. Ingrijirea corporala a pisicii nu este singurul lucru pe care trebuie sa-l iei in calcul. Aspectul blanitei ei depinde si de tipul de alimentatie pe care i-o oferi dar si de ei starea de sanatate.

 

1 Ce trebuie sa faci pentru a mentine stralucirea blanitei pisicii

 

Desi o pisica isi ingrijeste blanita zilnic, acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa ii acorzi atentie in acest sens. Este foarte important sa ai grija de blanita pisicii tale pentru a preveni ca aceasta sa capete un aspect neingrijit.



Ajuta pisica in varsta sa-si curete blana

Desi pisica ta urmeaza o dieta adecvata si este sanatoasa, blana acesteia poate capata un aspect neingrijit. Acest lucru este cauzat de faptul ca o pisica batrana nu va mai putea sa aiba grija de blanita la fel cum facea inainte.

Piaptana pisica mai des decat pana acum pentru a ajuta ca sebumul secretat de pielea acesteia sa se intinda pe blana. Acesta ajuta la hidratarea blanii si totodata ii da stralucire. De asemenea, in acest fel blana va arata mai aranjata si vei evita formarea ghemurilor de par. Crescatorii recomanda ca in aceste cazuri pieptanarea sa se faca mai intai cu o perie si apoi cu un pieptane cu peri desi.


Mergi cu pisica la medicul veterinar

In cazul in care observi ca blana pisicii tale si-a pierdut stralucirea si are un aspect neingrijit, este indicat sa faci o vizita medicului veterinar. Impreuna cu acesta poti descoperi cauza care a dus la aceasta problema. Controlul medical este foarte important in acest caz, pentru a afla in primul rand daca pisica sufera de vreo afectiune. Aspectul neingrijit al blanii poate adesea fi cauza unei afectiuni a pielii sau a unor probleme mai grave precum afectiuni ale ficatului, rinichilor sau a glandelor tiroide.


Afla daca ii acorzi o alimentatie inadecvata

De asemenea, in cazul in care cauza o constituie acordarea unei alimentatii necorespunzatoare, medicul te poate sfatui ce alimentatie trebuie sa urmeze pisica si iti va spune daca alimentatia acesteia trebuie suplimentata cu vitamine sau minerale.

In mod normal, alimentatie unei pisici trebuie sa fie bogata in fibre si cat mai variata. Aceasta trebuie sa beneficieze atat de hrana uscata, cat si de hrana umeda. De asemenea, este important ca din cand in cand sa i se dea carne de pasare, ficatei si peste fript sau fiert.

Lipsa de vitamine si minerale poate fi o alta cauza a aspectului neingrijit al blanii. Medicul este sisngurul in masura sa-ti confirme acest lucru si sa-ti recomande niste suplimente alimentare pe care sa i le acorzi pisicii. Tot medicul veterinar iti va spune cum trebui sa i le administrezi.
 

Piaptana pisica regulat, folosind perii adecvate

Desi pisicile se curata singure este indicat ca acestea sa fie pieptanate regulat. Indiferent de tipul de par pe care il are, pisica trebuie pieptanata pentru a preveni ca blana acesteia sa se incurce si pentru a elimina firele de par cazute, care pot fi inghitite in timp ce se spala.

In functie de tipul de blana pe care pisica ta il are, exista piepateni cu peri mai lungi sau mau scurti. De asemenea, pieptenii ajuta la eliminarea particulelor de mizerie din blana acesteia, iar cei cu perii mai lungi si mai rari sunt perfecti pentru descalcirea parului la pisicile cu blana lunga. Periile ajuta la eliminarea firelor de par si la aranjarea blanitei, dandu-i un aspect frumos si ingrijit.

In perioada de naparlire, este important sa perii pisica mai des decat in mod obisnuit. In acest fel vei preveni incalcirea blanitei. Totodata, vei preveni ca pisica sa inghita foarte mult par in timpul spalarii, prevenind astfel formarea ghemurilor de par in stomacul pisicii.
 

Alege sampoanele potrivite pentru imbaiere

Pe piata exista diferite tipuri de sampoane. Opteaza pentru cel potrivit pisicii tale, in functie de sensibilitatea pielii si a blanitei. In cazul in care nu stii pentru ce tip de sampon sa optezi intreaba farmacistul veterinar sau mergi cu pisica la un consult veterinar inainte.

Nu folosi niciodata sampoane destinate oamenilor sau bebelusilor, deoarece acestea au un nivel diferit al pH-ului ceea ce va duce la uscarea pielii pisici si totodata la pierderea stralucirii blanitei.

De asemenea, este foarte important sa speli pisica numai atunci cand blana acesteia capata un aspect neingrijit. Spalarile foarte dese pot duce schimbarea aspectului blanitei.

Tot pentru a-i mentine blana sanatoasa si aspectuasa, poti achizitiona diverse produse de infrumusetare si ingrijire a acesteia, precum: ulei de somon, conditioner care previne incalcirea blanii etc. Toate acestea pot fi gasite in magazinele de specialitate si in farmaciile veterinare.

 

2 Motive care pot duce la un aspect neingrijit al blanitei

 

Exista multe motive din cauza carora blana pisicii poate avea un aspect neingijit si poate fi lipsita de stralucire. Cele mai frecvente cauze sunt:
 

  • Acordarea unei alimentatii necorespunzatoare este una dintre pricipalele cauze care duc un aspect neingrijit al blanii.
  • Problemele cu greutatea sunt de asemenea motive care pot cauza o blana neingrijita. Adesea o pisica ce este subponderala sau obeza nu va mai acorda foarte multa importanta propriei igiene.
  • Odata cu inaintarea in varsta o pisica va devi mai putin flexibila si poate suferi de artrite. Aceasta isi va pierede abilitatea de a se spala cum o facea in tinerete si ca atare blana va capata un aspect neingrijit.
  • Diverse afectiuni medicale de care pisica poate suferi poate fi de asemenea, o cauza frecventa a parului neingrijit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului