Animale de companie

#caini #dresaj #comportament

Cum sa inveti cainele sa nu mai roada

Obiceiul de a roade este instinctiv la caini, in special la puii carora le ies dintii. Daca nu vrei ca sa ai surprize neplacute cand te intorci acasa este important sa dresezi animalul sa nu mai roada. Iata cum poti face acest lucru.

 

1 Cumpara-i jucarii speciale pentru ros. Opteaza pentru jucariile din cauciuc pentru caini. Evita jucariile dure deoarece ii pot afecta dintii, mai ales daca animalul este inca pui. Cumpara o minge, jucarii care scartie sau orice alt tip de jucarii pe care crezi ca animalul le va adora, insa care nu il vor rani.

Nu te rezuma la o singura jucarie, deoarece este posibil sa se plictiseasca repede de ea. Asadar cumpara-i cainelui cel putin 2-3 astfel de jucarii. Da-i o singura jucarie si schimba-le periodic sau pune-le pe toate langa patutul lui, pentru ca acesta sa poata alege ce vrea.

 

2 In cazul in care cainele tau are deja jucarii care nu sunt potrivite pentru ros sau sunt prea dure si ii pot face rau la nivelul dintilor sau gingiilor, pune-le intr-o cutie speciala. Da-i inapoi jucariile acestea abia in momentul in care animalului i-au crescut dintii si s-a dezobisnuit de obiceiul de a roade orice.

 

3 Dupa ce ai achizitionat jucariile, asigura-te ca animalul le va vedea pe toate. Lasa-l sa le studieze si sa se joace cu ele daca doreste. Lauda-l daca acesta ia jucariile, pentru a-si da seama ca sunt ale lui. Dupa ce cainele s-a acomodat cu noile jucarii poti incepe sa-l inveti ce are voie sa roada si ce nu.

 

4 Pune jucariile intr-o incapere alaturi de alte obiecte pe care acesta obisnuieste sa le roada ( papuci , ziar, sosete etc). Lasa catelul sa le miroasa pe toate. Asteapta pentru a vedea daca opteaza pentru jucarii sau pentru obiectele pe care nu are voie sa le roada.

 

5 Recompenseaza si lauda cainele, daca acesta opteaza pentru una dintre jucarii. In schimb, in cazul in care cainele isi indreapta atentia catre un obiect pe care nu are voie sa-l roada, spune-i ca nu are voie pe un ton ferm insa fara a tipa. Ia obiectul respectiv si da-i una dintre jucarii spunandu-i ca pe aceea o poate roade. Repeta zilnic acest procedeu.

 

6 Cand cainele va opta doar pentru jucarii supune-l unui test suplimentar. Pune jucariile impreuna cu obiectele pe care nu are voie sa le roada in aceeasi incapere. Prefa-te ca parasesti camera si il lasi singur, insa stai ascuns dupa colt pentru a vedea daca acesta va opta pentru jucarii si in lipsa ta. In cazul in care este atras de obiectele interzise, mergi la el si spune-i ca nu are voie. Daca patrupedul roade jucariile doar cand esti de fata si in restul timpului opteaza pentru diverse alte obiecte problema nu este rezolvata. Asadar va trebui ca din cand in cand sa-l supui unor astfel de teste pentru a te asigura ca este cuminte si in lipsa ta.

 

7 Repeta aceste procedee pana cand cainele va invata ca nu are voie sa roada alte obiecte in afara de jucariile sale. Pentru a reusi acest lucru insa, trebuie sa perseverezi. Asadar acorda-i timp si rabdare deoarece aceste lectii pot dura de la cateva saptamani pana la cateva luni.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului