Animale de companie

#danio #pesti #acvarii #animale #ingrijire

Cum sa ingrijesti pestii Zebra Danio

Pestii acasa .ro/zebra" title="zebra">Zebra sau Zebra Danio , cunoscuti si sub numele stiintific de Danio reiro, fac parte din familia Cyprinidae si provin din Estul Indiei. Acestia sunt unii dintre cel mai usor de ingrijit pesti de acvariu , de apa dulce. Pestele Zebra este perfect pentru un incepator in acvaristica deoarece nu nesesita ingrijiri speciale precum alte specii de pesti.

 

1 Alege acvariul potrivit si locul in care-l amplasezi

 

Alege acvariul in functie de numarul pestilor pe care-i doresti. Zebra Danio sunt pesti foarte activi care au nevoie de spatiu pentru a se misca. Asadar pentru o pereche de pesti ai nevoie de un acvariu de minim 15 litri. Pentru fiecare alt peste Zebra cumparat mai adauga aproximativ 2-3 litri. Calculeaza suma totala pentru a afla volumul acvariului de care ai nevoie.

Inainte de a cumpara acvariul, asigura-te ca ai suficient spatiu pentru a-l depozita. Tine cont si de faptul ca acvariul trebuie sa stea intr-un loc ferit de bataia directa a razelor soarelui, deoarece in perioada verii apa se poate incalzi foarte tare.

Nu uita sa iei in calcul marimea spatiului in care doresti sa amplasezi acvariul. Aceasta trebuie sa fie suficient de mare ca acvariul sa nu cada.

 

2 Cumpara accesoriile necesare

 

In general pestii zebra sunt pesti rezistenti si nu au nevoie de ingrijiri speciale. Acest lucru nu inseamna insa ca nu este necesar sa accesorizezi corespunzator acvariul.

Deoarece pestilor zebra le place sa inoate la suprafata apei, exista riscul sa sara din acvariu. Din aceste motive este indicat sa optezi pentru un capac special pentru acvariu. Acesta are mici gaurele prin care aerul poate circula insa nu le permite pestilor sa sara. Totodata, asigura-te ca achizitionezi un capac care dispune de o lampa incorporta, care sa ilumineze acvariul.

Mai ai nevoie de un termometru pentru masurarea temperaturii apei, un filtru de curatare, o pompa pentru aer ca sa asiguri oxigenul necesar pestilor si de un aspirator special de curatare.

 

3 Decoreaza corespunzator

 

Pestii Danio adora sa se ascunda si sa inoate printre plante. Decoreaza asadar acvariul, folosind cat mai multe plante, naturale sau artificiale. Pune in spatele acvariului plante mai inalte, iar in partea din fata plante mai joase. Lasa-i in fata, un spatiu de 1/3 lungime fara plante, in care sa poata inota in voie.

In ceea ce priveste substratul folosit, pesetele zebra nu este pretentios. Poti opta pentru substratul care ti se pare ca se potriveste cel mai bine cu decorul pe care doresti sa-l creezi si cu preferintele tale.

Mai poti orna acvariul cu diverse decoratiuni speciale precum: pietre, castele, busteni etc.

Sursa: //wetplantlogic.com/wordpress/


4
Ingrijeste acvariul adecvat

 

Zebra danio este un peste care se acomodeaza cu usurinta diferitelor medii si din aceasta cauza nu are nevoie de conditii de mediu speciale.

Temperatura optima din acvariu trebuie sa fie cuprinsa intre 18-25oC, insa pestii pot suporta temperaturi de la 10 pana la 30oC. Ph-ul apei trebuie sa se incadreze intre valorile de 6,5 - 7, iar duritatea apei intre 5-12.

Este necesar sa schimbi apa din acvariu cel putin odata pe saptamana. Inlocuieste jumatate din aceasta cu apa proaspata lasata in prealabil la decantat. Cand inlocuiesti apa din acvariu, foloseste aspiratorul special, pentru a indeparta rezidurile depuse pe suprafata substratului. Totodata acesta poate fi folosit si pentru a extrage din acvariu cantitatea necesara de apa. Ai grija insa ca atunci cand aspiri rezidurile depuse pe suprafata substratului sa nu apropii aspiratorul foarte mult de acesta. Exista riscul ca acesta sa traga si o parte din substrat, nu numai deseurile lasate in urma de peste.

 

5 Hraneste pestele corespunzator

 

Pestii zebra sunt omnivori si au nevoie de o hrana cat mai variata. Este important sa-i dai pestelui periodic atat hrana vegetala cat si hrana animala pentru a asimila toate substantele necesare unei bune dezvoltari si functionari a organismului. Pot fi hraniti cu zooplancton, viermisori, rame sau larve de tantari dar si cu mancare speciala pentru pesti sub forma de fulgi sau granule. Ii mai poti hrani si cu alte tipuri de hrana uscata care se gaseste in comert, cum ar fi spirulina. Toate acestea pot fi gasite in magazinele de specialitate. Poti inlocui hrana vie cu hrana congelata sau uscata, insa cea mai sanatoasa si hranitoare este cea proaspata.

Este indicat sa hranesti pestii de cel putin doua ori pe zi. Daca ai posibilitatea ar fi bine ca acestia sa fie hraniti de trei ori pe zi. Atentie nu ii da o cantitate mare de hrana odata. Pestii trebuie sa consume toata hrana pe care le-o dai la o masa in maxim 5 minute. In plus, hrana ramasa in acvariu, favorizeaza murdarirea rapida a acestuia.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului