Animale de companie

#ingrijire #rozatoare #veverite

Cum sa ingrijesti o veverita


Veveritele nu sunt cele mai populare rozatoare atunci cand vine vorba de adoptii, insa farmecul lor aduce din ce in ce mai multe candidate in casele oamenilor. Daca le indragesti si vrei sa adopti un exemplar, este bine sa ai in vedere cateva notiuni despre cresterea si ingrijirea lor.


1 Amenajarea habitatului

Spre deosebire de alte rozatoare, veveritele au nevoie de o cusca spatioasa, deoarece sunt foarte active. Custile pentru hamsteri sau porcusori de guineea nu pot fi luate in consideratie, avand in vedere mediul natural al acestor animale. Veveritele isi petrec o mare parte din timp catarandu-se in copaci si sarind de pe o creanga pe alta, cu o viteza uimitoare. In cazul in care nu gasesti o cusca speciala pentru veverite, poti cumpara o voliera (cusca sau ansamblu de custi de dimensiuni mari, pentru pasari). Ai grija insa, ca atunci cand faci masuratorile pentru voliera sa iei in calcul si dimensiunile usii de la intrare, pentru a nu intampina probleme. In cazul in care nu gasesti dimensiunile potrivite, poti achizitiona un model ce poate fi asamblat acasa.

Dimensiunile medii pentru cusca sunt: 1m x 0,5m x 1,5. Cu cat aceasta va fi mai mare, cu atat veverita se va simti mai confortabil si se va adapta mai usor la noul mediu. Asigura-te ca sistemul de inchidere a usilor nu poate fi deschis de animal.

Pe langa cusca, vei mai avea nevoie de cateva accesorii:

  • o casuta, in care veverita sa se poata ascunde si sa doarma;
  • crengi de lemn pe care sa se catere (ai grija sa fie suficient de groase; 7-10 cm diametrul), Asigura-te ca lemul nu este tratat, in cazul in care nu le cumperi de la un magazin specializat. De asemenea, cerceteaza-l cu atentie pentru a avedea daca are sau nu paraziti;
  • recipiente pentru apa si mancare;
  • jucarii pentru animale, opteaza pentru cele speciale pentru rozatoare, confectionate din lemn sau plastic, pe care sa le poata roade, dar si pentru o rotita in care sa alerge. Ai grija sa fie suficient de incapatoare;
  • daca spatiul custii iti permite, ii poti pune si un hamac in care sa stea pentru a se odihni si totodata sa poata privi ce se intampla in jurul ei;
  • talas si scoarta de copac, pentru fundul custii. Sub acesta mai poti pune un strat subtire de nisip pentru pisici. Acesta va absorbi atat lichidul cat si mirosul neplacut.

2 Curatarea custii

Veveritele sunt animale curate si isi fac nevoile intr-un singur colt al custii. Astfel, poti inlocui talasul din zona repsectiva zilnic sau o data la 2 zile, iar restul de talas la aproximativ 3-4 zile sau chiar la o saptamana.

Bolurile pentru apa si mancare se vor curata zilnic. Spala-le cu putin detergent si clateste-le foarte bine. Sterge bolul pentru mancare cu un prosop de bucatarie de unica folosinta. Acesta va absorbi toata apa ramasa pe peretii bolului. In cazul in acesta mai este umed, semintele pot mucegai.

3 Interactiunea cu veverita

O veverita se va imprieteni rapid cu tine, in cazul in care o adopti cand este inca pui. In schimb, daca adopti un exemplar adult este posibil ca accesta sa nu se acomodeze si sa fuga de fiecare data cand incerci sa te apropii de el.

Este de retinut faptul ca nu orice veverita va accepta sa fie mangaiata precum o pisica. Din cauza temperamentului zburdalnic, nu va putea sa stea linistita pentru o perioada indelungata.

In ciuda temperamentului ei, veverita este un animal silentios. Isi petrece ziua jucandu-se si se va culca odata cu lasarea intunericului dormind pana dimineata.

Isi va petrece o mare parte din zi catarandu-se si alergand prin cusca, iar cand va obosi se va retrage in casuta ei. Fiind un animal solitar, nu va accepta sa te joci cu ea la fel cum procedezi cu alte animale ci va prefera sa se joace singura.

In cazul in care doresti sa o lasi libera in casa ai grija ca aceasta sa nu intre in spatii inguste si sa nu o mai poti recupera.

ATENTIE! Nu o apuca de coada deoarece are un mecanism de aparare asemanator cu cel al reptilelor si cand se simte incoltita isi va pierde varful cozii. Spre deosebire de reptile insa, coada veveritelor nu va mai creste la loc.

4 Hranirea

In mediul lor natural veveritele se hranesc cu seminte, nuci, alune, fructe dar si cu insecte.

In comert nu exista mancare speciala pentru veverite. Asadar, fa-i chiar tu un amestec de hrana din seminte pentru pasari si seminte pentru rozatoare. Dieta trebuie sa fie variata si echilibrata. Evita excesul de seminte de floarea soarelui , deoarece acestea contin foarte multe grasimi, iar veverita se poate ingrasa.

Deoarece sunt animale omnivore, pe langa seminte ii mai poti da viermi de faina, greieri sau insecte speciale pentru pasari, pe care le gasesti in Pet Shop-uri.

Vitaminele vor fi furnizate din fructe si legume proaspete precum: banane, mere, morcovi, fasole verde, castravete, broccoli, varza, salata etc.

Pune-i in cusca si un os de sepia si bloc de minerale pentru papagali. Acestea ii vor asigura doza zilnica de calciu si vitamine si totodata, o vei ajuta sa-si toceasca dintii.

ATENTIE! Daca veverita are bolul de seminte gol, nu inseamna neaparat ca le-a mancat pe toate. Este posibil sa-si fi facut provizii si sa le fi ascuns in talas sau in casuta lor. Asadar evita sa-i dai legume sau fructe proaspete sau o alta mancare care se altereaza rapid in cantitati mari.

Pentru mai multa siguranta cerceteaza cu atentie cusca dupa maxim 2-3 ore de cand i-ai dat mancare proaspata si indeparteaza resturile ramase. Daca acestea se altereaza si veverita intra in contact cu ele se poate imbolnavi.

Asigura-te ca are apa proaspata la discretie. Schimba-i apa zilnic in anotimpul rece si chiar de doua ori pe zi in perioada de vara.

5 Verifica-i starea de sanatate

Verifica starea de sanatate a veveritei. In cazul in care observi semne care iti pot indica faptul ca este bolnava (pierderea apetitului, stari de letargie, ochi inlacrimati, secretii nazale, diaree etc.), mergi de urgenta cu ea la medicul veterinar.

De asemenea, este important de retinut faptul ca in perioada de iarna, veverita isi va petrece mai mult timp dormind. Acesta este un obicei pe care l-a mostenit din mediul ei natural. In perioada iernii veveritele dorm o mare parte din timp, iesind din scorbura doar pentru a se hrani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului