Animale de companie

#animale #caini #ingrijire

Cum sa ingrijesti corespunzator cainele

 

Un caine are nevoie de ingrijiri specifice in functie de rasa din care face parte si de tipul blanitei. Pentru a avea un caine sanatos si fericit este important sa-l hranesti adecvat, sa-l antrenezi si sa-i acorzi timp pentru ingrijirea corporala. Iata un ghid scurt care te va ajuta sa faci acest lucru.

 

1 Fa-i controale periodice

 

Mergi cu cainele la vererinar pentru controalele de rutina si pentru analizele necesare. Acest lucru te va ajuta sa-ti dai seama daca animalul are sau nu vreo problema pe care este posibil ca tu sa nu o sesizezi la timp. Multe dintre afectiuni se agraveaza rapid la animalele de companie, iar in faze foarte avansate urmarile pot fi fatale. Daca nu are inca un medic al lui, va trebui sa-i gasesti unul cat mai curand. Afla cum poti gasi un medic veterinar care sa aiba grija de animalul tau in permanenta, citind articolul: „Cum sa alegi medicul veterinar pentru animalul tau”.

 

2 Ingrijeste-l corespunzator

 

Imbaiaza-l
 

Desi nu trebuie sa speli cainele foarte des (acesta spalandu-se in medie de 2-3 ori pe an) nu trebuie sa neglijezi acest tratament. Blana cainelui se murdareste in timp si chiar daca acesta se spala singur nu va putea sa indeparteze toate impuritatile.

Pentru spalare foloseste un sampon special, pe care-l poti cumpara din Pet Shop sau de la farmaciile veterinare. Se vor imbaia mai des doar cainii care:

  • participa la expozitii canine;
  • au facut baie in rauri, lacuri sau in mare;
  • au mers prin ploaie;
  • urmeaza un tratament recomandat de medic, care implica imbaierea.



Ingrijeste-i blanita
 

In functie de tipul de blana pe care cainele tau il are, va avea nevoie de ingrijiri speicale. In timp ce un patruped cu blana foarte scurta are nevoie de perieri doar o data pe saptamana, unul cublana lunga va trebui periat zilnic. Cainii cu blana medie se vor pieptana in functie de tipul acesteia: un caine cu blana normala o data la doua-trei zile, iar unul cu o blana care se incalceste foarte usor, zilnic. De asemenea, in perioada naparlirii, toti cainii se vor pieptana zilnic sau chiar de de doua ori pe zi, in functie de necesitati.
 

Spala-l pe dinti
 

Desi s-ar putea sa ti se para ciudat, si cainii au nevoie de propria periuta si pasta de dinti. Cainii nu fac carii, cum fac oamenii, insa daca ii neglijezi dantura, acesta poate acuza inflamatii ale gingiei si depunderi de tartru. Pentru a afla mai multe detalii despre periatul dintilor, citeste articolul „Dentitia cainelui”.
 

Curata-i urechile
 

Este important sa acorzi o atentie deosebita curatarii si ingrijirii urechilor cainelui. Deoarece acesta isi petrce cel putin o ora pe zi in exteriorul casei, acumuleaza microbi si murdarie. Necuratarea urechilor duce la inmultirea acestor microbi, care intr-un timp foarte scurt duc la aparitia infectiilor.

Evita ca acest lucru sa se intample, curatand periodic urechile cainelui. Pentru aceasta ai nevoie de o solutie speciala recomandata de medicul veterinar. Pentru mai ulte detalii consulta articolul „Cum sa cureti singur urechile cainelui”.
 

Curata-i ochii
 

In timpul somnului sau chiar si in timpul zilei, din cauza prafului care ii intra in ochi cainelui, ochiul secreta lacrimi care au rolul de a-l curata de impuritati si care ajuta, totodata, la mentinerea umiditatii acestuia. Aceste secretii se strang in coltul interior al ochiului si se usuca formand o coaja. Aceasta nu poate fi indepartata de catre animal, asa ca va trebui sa o indepartezi tu, in fiecare dimineata, cu ajutorul unui disc demachiant . Daca in urma indepartarii acestora, locul respectiv ramane murdar, cu autorul unui alt disc demachiant, imbibat in apa calda, curata usor zona respectiva, avand grija sa nu-i intre apa in ochi.

 

3 Asigura-i o alimentatie sanatoasa

 

Pentru a fi sanatos si fericit, cainele trebuie sa beneficieze de o dieta echilibrata. Aceasta este bine sa fie bogata in proteine, vitamine, aminoacizi si calciu. Alege hrana specifica tipului de caine pe care il detii in functie de tmperamentul acestuia (activ sau pasiv), de rasa (exista tipuri de mancare destinate anumitor rase) sau in functie de problemele pe care animalul le are (stomacul, dintii sau pielea sensibila) etc. De asemenea, carnea, oasele, orezul, pastele fainoase sau arpacasul, legumele, verdeata, galbenusul de ou, fructele, branza dulce si iaurtul nu ar trebui sa lipseasca din alimentata lui. Pentru mai multe inofrmatii citeste articolul: „Asigura-i o alimentatie sanatoasa cainelui”.

 

4 Antreneaza-l zilnic

 

Nu este un lucru absolut necesar, insa antrenamentele ajuta la dezvoltarea fizica si psihica a cainelui. Atunci cand il inveti trucuri noi il vei determina sa faca miscare, ceea ce il va ajuta la mentinerea tonusului muscular. Iata cateva idei de dresaj pentru patrupedul tau si modaliatea prin care-l poti invata sa le execute:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului