Animale de companie

#constipatie #pisici # constipatie pisici #mancare pisici

Cum sa identifici si sa tratezi constipatia la pisici

Constipatia la feline nu este un fenomen rar, insa este mai des intalnita la pisicile mai batrane. Poate insa aparea la orice varsta. In general, o pisica normala are 1 - 2 scaune pe zi, iar schimbarile indica clar constipatie .

Este foarte important sa fii atent la semnele pe care ti le indica comportamentul pisicii tale. Cu cat descoperi la timp aceasta problema, cu atat o poti rezolva mai repede, iar pisica ta va fi din nou fericita.

Simptomele constipatiei la pisici

Printre simptomele constipatiei la pisici se numara:

Lipsa apetitului alimentar: o pisica care sufera de constipatie va fi mai putin interesata de mancare. Se poate confrunta si cu alte deranjamente stomacale si nu va dori sa manance nimic.

Mers frecvent la litiera : atunci cand este constipata, pisica va simti nevoia urgenta de a merge la litiera, insa nu va face nimic. De asemenea, pisica va petrece mai mult timp la litiera. Vei descoperi si cantitati mici de diaree, cu urme de sange.

Letargie: o pisica care sufera de constipatie va fi mai putin activa, se va retrage in locuri linistite si va dormi mai mult.

Cauzele constipatiei la pisici

Deshidratare. Apa este esentiala pentru dieta unei pisici. Lipsa apei din alimentatia sa va duce la intarirea scaunelor si dificultati la eliminarea toxinelor, ceea ce duce la constipatie.

Dieta. Pisicile au nevoie de o alimentatie echilibrata si nu trebuie niciodata hranite cu mancare de oameni. Alimentele bogate in sare si grasimi duc la deshidratarea si constiparea pisicii. De asemenea, si greutatea isi pune amprenta. O pisica mai grasa va suferi mult mai des de constipatie.

Igiena. Chiar daca pare greu de crezut, o pisica va evita o litiera murdara si se va abtine. Astfel, in colonul pisicii pot aparea depuneri de materiale fecale, care se vor intari, ducand la constipatie.

Alti factori. Strestul, bolile, lipsa de miscare sau infectiile din zona anala pot duce la constipatie.

Cum se trateaza constipatia la pisici

Inainte de a incepe tratamentul, medicul veterinar trebuie sa supuna pisica mai multor teste, pentru a determina daca sufera si de alte afectiuni mai grave.

In general insa, o pisica care sufera de constipatie trebuie sa fie hidratata corespunzator. De asemenea, pisica trebuie sa consume alimente usoare si umede. Este indicat sa fie evitate alimentele uscate.

Medicii veterinari vor recomanda si consumul de alimente cu fibre si cereale.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea