Animale de companie

#caini #animale #dresaj

Cum sa dresezi cainele sa asculte comanda “culcat”

Comanda „culcat” este una dintre comenzile de baza pe care cainii le invata la o scoala de dresaj . Pentru a-l invata aceasta comanda, cainele ar trebui mai intai sa stie sa stea in pozitie „sezi”, deoarece aceasta este pozitia de la care se pleaca pentru antrenarea lui. 

Iata pasii pe care sa-i urmezi, pentru a-ti invata cainele sa stea in pozitie „culcat”.
1. Ia cu tine cateva recompense si aseaza-te in fata lui. Arata-i o pentru a-i strani interesul, insa fara a-l lasa sa ti-o ia din mana.
2. Comanda-i mai intai sa stea in pozitia „sezi”, deoarece iti va fi mai usor sa incepi antrenamentul din aceasta pozitie.
3. Tine recompensa in fata cainelui, aproape de nas, si spune-i comanda „culcat”. Misca gustarea, incet, in jos pana ajungi la podea, apoi trage-o spre tine formand un „L”. Catelul iti va urma mana, pentru a lua gustarea asezandu-se in pozitia „culcat”.

 

In cazul in care cainele, nu se apleaca spre recompensa, apasa-l usor cu mana pe spate (in apropierea gatului). Odata ajuns jos, incurajeaza-l sa-si puna capul pe labe, printr-o apasare usoara cu mana.

4. Cand animalul se afla in pozitia culcat, mangaie-l si lauda-l timp de cateva secunde, pentru a nu se idica din pozitie. Ofera-i apoi recompensa si lasa-l se sa bucure de ea. La sfarsitul antrenamentului ii poti da o recompensa mai mare. Astfel, data viitoare iti va acorda mai multa atentie.

Atentie! Nu ii da cainelui recompensa, inainte de a asculta comanda sau daca nu a respectat-o intocmai, ci incearca din nou.

5. Acorda-i putin timp pentru a-si savura gustarea si apoi repeta comanda. O sedinta de antrenament trebuie sa dureze aproximativ 10-15 minute. Daca sedintele depasesc 15 minute, cainele se va plictisi si nu va mai fi atent.
6. Odata ce cainele tau invata comanda, fara a mai fi nevoie sa-l indrumi, stai in pozitie dreapta in fata lui si spune-i sa stea culcat.

Dupa cateva zile de in care cainele isi duce la bun sfarsit comenzile, poti incepe sa raresti recompensele.
7. Fa repetitii zilnice impreuna cu animalul tau, in diferite locatii: acasa, in parc, pe plaja etc. In cazul in care iti dresezi cainele doar intr-un singur loc, exista posibilitatea ca acesta sa nu o respecte atunci cand se afla intr-o locatie diferita!


Tips:

  • Nu ii da cainelui foarte multe recompense deoare acesta se poate inbolnavi sau ingrasa;
  • Evita ca acest lucru sa se intample, rupand gustarile animalului in doua sau trei bucati mai mici;
  • Inarmeaza-te cu rabdare pentru a ajunge la rezultate satisfacatoare in cat mai scurt timp;
  • Fa repetii zilnice, sau chiar de doua ori pe zi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea