Animale de companie

#caine #animal de companie #animalut

Cum sa ajuti un catel timid

Unii catei sunt foarte fricosi si se sperie atunci cand intra in contact cu oamenii sau alte animalute. De regula, acest comportament se schimba odata cu inaintarea in varsta a catelului insa poti sa-l ajuti sa treaca mai usor peste aceasta etapa.


1 Este timiditatea o problema?


In momentul in care un catel este luat din mediul in care era obisnuit sa traiasca este normal ca acesta sa se comporte ciudat si sa se teama de situatiile noi. In acest caz , timiditatea nu trebuie privita ca o problema.

Insa, in momentul in care catelul continua sa se sperie de situatiile noi si sa reactioneze ciudat este cazul sa iei masuri pentru ca aceasta poate ajunge sa se raneasca. De exemplu, unii catei o iau la fuga atunci cand se sperie si pot ajunge sa fie implicate intr-un accident rutier.


2 Timiditatea, incurajata de stapani


In incercarea de a calma catelul unele persoane pot incuraja fara sa-si dea seama un astfel de comportament. Astfel, vrand sa stopeze latratul sau maraitul defensiv stapanii incurajeaza de fapt timiditatea catelului.

De asemenea, datorita instinctelor protective, avem tendinta de a ridica patrupedul in brate si de a-l feri de orice pericol insa si acest comportament incurajeaza frica si timiditatea catelului.

Este recomandat sa-ti lasi catelul sa invete din propriile experiente si sa intervi numai in momentul in care situatia scapa de sub control.


3 Frica de socializare


Unele persoane insista ca patrupedul lor sa socializeze cu alte persoane si caini, chiar daca acesta nu se arata prea incantat de acest lucru. E adevarat, este bine ca animalutul sa intre in contact cu alte persoane si animale inca din primele luni de viata insa evita sa-l fortezi sa faca acest lucru.

Se poate intampla ca patrupedul sa devina timid si fricos daca este “impins” in situatii in care simte ca nu este in siguranta.

Lasa-ti catelul sa socializeze treptat si da-i lui voie lui sa faca primul pas si sa dovedeasca curiozitate fata de persoana sau animalutul cu care va intra in contact. Nu-l forta daca nu reactioneaza conform asteptarilor tale si se ascunde.Lasa-i timp si va iesi singur din “ascunzatoare”.

De asemena, evita sa tipi la el sau sa-l scoti fortat din locul in care s-a ascuns pentru ca nu vei face alceva decat sa-l sperii si mai mult. Fii mai inventiv si antreneaza-l intr-un joc spre exemplu.


4 Timiditatea si comportamentul agresiv


Unii catei pot sa reactioneze agresiv, sa maraie si sa muste in dorinta de a tine strainii la distanta. Este recomandat sa nu treci cu vederea peste acest comportament ba chiar sa incerci sa-l suprimi.

Asteapta cateva minute pana cand patrupedul se calmeaza si incearca sa-i demonstrezi ca nu este in pericol. Vorbeste cu el si incurajeaza-i comportamentul prietenos.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea