Animale de companie

#pasari #ingrijire #zebra australiana

Cum sa ai grija de zebra australiana

Zebra australina este o pasare micuta, vioaie, care canta cat este ziua de lunga. Trilurile acesteia iti vor incanta auzurile in fiecare dimineata. Zebra austrliana este o pasare usor de ingrijit, insa pentru a avea o pasare fericita trebuie sa tii cont doar de cateva lucruri importante.

 

1 Achizitionarea coliviei potrivite

 

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci atunci cand te-ai hotarat sa achizitionezi o zebra australiana este achizitionarea unei colivii potrivite. Zebrele australiene sunt pasari de dimensiuni mici, asadar opteaza pentru o colivie care sa masoare minim 40x30x40cm. Desigur, daca spatiul iti permite poti achizitiona o colivie mai mare. Astfel pasarea va avea mai mult spatiu pentru a se misca si pentru a-si exersa aripile in voie.

Cand alegi colivia asigura-te ca aceasta dispune de o tavita detasabila pe care sa o poti curata cu usurinta.

Colivia trebuie sa fie dotata cu minim doua bete pe care pasarea sa stea. In cazul in care ai o colivie de dimensiuni mai mari poti pune mai multe bete, insa ai grija sa nu aglomerezi cusca pentru a-i lasa pasarii spatiu de miscare.
Colivia mai trebuie sa fie dotata cu doua recipiente pentru hrana si unul pentru apa.

Deoarece zebrelor australiene le place sa-si petreaca noaptea intr-un cuib, poti achizitiona unul. Acesta nu este insa neaparat necesar. De asemenea, in cazul in care ai optat pentru o pereche de zebre australiene este important sa stii ca prezenta cuibului va stimula pasarile sa se imperecheze si sa faca pui.

 

2 Amplasarea coliviei

 

Cand alegi locul in care pui colivia trebuie sa iei in considerare mai multe lucruri importante. Opteaza pentru a amplasa colivia intr-o incapere in care iti petreci cea mai mare parte din timp. De asemenea, in cazul in care ai copii mici, evita sa pozitionezi colivia in camera acestora. Cand sunt mici, copiii au obiceiul de a fi foarte agitati si de a vorbi tare, lucruri sunt stresante pentru pasari.

Totodata, ia in considerare faptul ca zebrele australiene sunt pasari care fac multa mizerie. Semintele si cojile de seminte pot ajunge cu usurinta pe podea. Asadar, pune colivia intr-un loc al casei usor de curatat.

Ai grija sa pui colivia intr-un loc in care pasarea sa aiba parte de multa lumina naturala. Aceasta poate sta si in bataia directa a razelor solare, insa in perioada de vara, cand soarele este foarte puternic, este indicat sa feresti pasarea de razele solare.

 

3 Ingrijirea coliviei

 

Pentru a-ti fi mai usor sa faci curatenie in colivia pasarii este indicat sa acoperi podeaua cu o coala de hartie. Aceasta poate fi inlocuita cu usurinta ori de cate ori este necesar. Este indicat insa sa o inlocuiesti o data la doua zile.

Intreaga colivie este indicat sa fie curatata o data la o luna. Aceasta se va spala cu apa curata, fara a folosi substante chimice pentru curatare, deoarece acestea ii pot face rau pasarii.

Spala vasele pentru apa si manacare zilnic, sau de fiecare data cand doresti sa-i schimbi mancarea.

 

4 Alimentatia pasarii

 

Hrana de baza a zebrei australiene este constituita din seminte de mei. Desigur, pe langa mei, zebra australiana mananca si alte seminte de dimensiuni mici precum orz, ovaz etc. Astfel poti opta pentru un mix special pentru pasarile mici ( perusi sau canari). Acestea sunt disponibile in orice Pet-Shop.

Zebra australiana are nevoie de nisip pentru a usura digestia. Cumpara nisip special pentru pasari de la Pet Shop. Daca ai posibilitatea, opteaza pentru un nisip cu adaos de minerale.

Pe langa seminte ii mai poti da pasarii si vegetale precum spanac, salata, castraveti etc sau fructe precum mere, banane etc. Din cand in cand ii mai poti da ou fiert tare, paine si biscuiti speciali pentru pasari.

Coaja de ou este o sursa buna de calciu. Pastreaza coaja de la jumatate de ou, spal-o cu atentie pentru a indeparta urmele de albus si pune-o in cuptorul cu microunde timp de 4-5 minute pentru a omori virusii si bacteriile existente pe aceasta. In cazul in care nu ai aceasta posibilitate, pune coaja in cuptorul incins timp de aproximativ 10 minute. Pune apoi coaja in colivia pasarii. De asemenea, mai poti opta pentru a pune in colivia pasarii un os de sepia.

Zebra australiana are in permanenta nevoie de apa proaspata. Schimba-i apa zilnic, iar in perioadele caniculare schimba-i apa de 2-3 ori pe zi.

 

5 Acorda o atentie deosebita starii de sanatate

 

Pentru a trata din timp eventualele probleme de sanatate aceastea trebuie descoperite la timp. Din aceasta cauza este indicat sa-i acorzi in permanenta atentie pasarii pentru a depista eventuale simptome si sa contactezi de urgenta medicul veterinar.

In cazul in care observi ca pasarea sta intr-un colt al custii, isi tine penele infoiate si nu are un aspect general placut, este posibil ca aceasta sa fie bolnava. Contacteaza de urgenta medicul veterinar, deoarece bolile avanseaza foarte repede la pasari, existand pericolul sa moara rapid.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului