Animale de companie

#iarna #caini #animale

Cum protejezi cainele in anotimpul rece

Nu numai oamenii ci si animalele de companie pot fi afectate in sezonul rece. Gerul, zapezile si substantele chimice folosite pentru prevenirea poleiului afecteaza in special cainii. Chiar daca ai un caine de interior sau de exterior, invata sa-l ingrijesti corespunzator pentru a trece cu bine peste acest sezon si pentru a nu suferi de hipotermie sau degeraturi . Cei mai predispusi inghetului sunt puii si cainii care au o varsta inaintata.


Protejeaza-i labutele

Este important sa protejezi labutele cainelui. Aceste parti extreme ale corpului pot degera din cauza frigului, a zapezii care se lipeste de pernutele animalului sau a poleiului. Totodata, in zilele de iarna, pe carosabil sunt imprastiate substante chimice (sau sare) care impiedica formarea poleiului si ajuta la topirea zapezii.

Daca animalul intra in contact cu aceste substante, pielea i se poate usca, crapa si il poate ustura. Iata cum il poti proteja:

  • Pune-i sosetele. La magazinele de specialitate se gasesc incaltari speciale pentru caini. Acestea sunt recomandate in special puilor care sunt mult mai sensibili, cainilor bolnavi sau celor batrani. Incaltarile vor impiedica udarea labutelor si ii vor tine de cald.
  • Redu durata plimbarilor. In zilele foarte friguroase nu tine patrupedul foarte mult afara. Scoate-l doar pentru a-si face nevoile.
  • Spala-i labutele.In cazul in care animalul nu suporta incaltarile speciale sau nu are astfel de incaltari, dupa fiecare plimbare, sterge-i cu atentie labutele folosind o carpa imbibata in apa calda sau lasa-l sa stea 1-2 minute cu labele in apa.


Imbraca-l


In cazul in care ai un caine fara blana sau cu blana foarte scurta este indicat sa il imbraci inainte de a-l scoate din casa, in zilele geroase de iarna sau in perioadele ploioase. Desi hainele pentru catei au fost create mai mult pentru „moda” ele pot fi folosite in favoarea animalului in sezonul rece. Alege o hainuta din fibra naturala sau fas de la magazinele de specialitate sau confectioneaza-i chiar tu una.


Stai cu ochii pe el


Apele inghetate sunt un adevarat pericol pentru animal. Daca il lasi nesupravegheat, cainele nu va realiza pericolul care il asteapta si este posibil sa inceapa sa mearga pe gheata. Daca aceasta este subtire exista riscul sa se rupa iar catelul sa cada in apa. In acest stadiu ii va fi foarte greu sa ajunga la mal si cel mai probabil va suferi de hipotermie din cauza temperaturii foarte scazute a apei.


Foloseste antigelul cu precautie

In cazul in care pui antigel in masina, ai grija ca animalul sa nu fie prin preajma. Cainele poate fi foarte curios sa vada ce este, iar gustul dulceag al acestuia ii poate starni si mai mult curiozitatea. Deoarece antigelul este toxic, nu numai pentru caine, ci si pentru alte animale, foloseste-l cu precautie. In cazul in care curge pe jos, curata imediat locul respectiv.


Acorda mai multa atentie unui caine suferind de artrita

Deoarece artita se manifesta mai mult la temperaturi scazute si umiditate, acorda o atentie deosebita animalului suferind. Odata cu inceperea sezonului rece, mergi cu el la un control si cere sfatul specialistuli. Este posibil ca medicul sa-i dea un tratament special pentru a preveni agravarea bolii.

Tine cat mai putin timp catelul afara si asigura-i toate conditiile in interior: caldura, hrana adecvata, ingrjiri zilnice, un loc special in care sa doarma, ferit de curent sau frig. Nu uita sa-l incalti si sa-l imbraci cand il scoti afara.


Fii precaut si cu un caine care sta in curte

In cazul in care stai la curte si tii cainele afara, nu inseamna ca nu va avea nevoie de ingrijiri speciale in sezonul rece.

  • Muta-i cotetul intr-un loc ferit. Acesta nu trebuie sa stea sub cerul liber ci sa-l tii intr-un loc unde viscolul nu poate patrunde.
  • Pune-i un asternut mai gros. Achizitioneaza o patura speciala sau confectioneaza o patura, pe care sa o pui in interiorul custii animalului. Aceasta ii va tine de cald pe toata perioada iernii. Totodata, mai poti pune in cotetul lui si paie, deoarece sunt foarte calduroase. Acestea rezista mai bine decat o patura, care se usa si se murdareste cu usurinta si pot fi inlocuite oricand cu unele noi.
  • Schimba-i apa periodic. Apa va trebui schimbata mai des, deoarece exista pericolul sa inghete. Nu ii pune apa rece, ci incalzeste-o astfel incat sa fie cu aproximativ 5oC mai calda decat temperatura camerei. In contact cu aerul aceasta se va raci imediat, asadar nu-ti face griji.
  • Da-i mancare calda. In aceasta perioada este indicat sa-i dai animalului mai mult hrana calda (dar nu fierbinte), decat rece. Cainele o va manca cu placere si il va ajuta la mentinerea temperaturii corpului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea